2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Huszárok, hímestojás és Beethoven, a szupersztár

Tojásberzselés, koncert, csak erős idegzetűeknek, huszárok toborzása a forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója előtti estén. Zenéből nem lesz hiány az első igazi tavaszi hétvégén, a komolyzenétől a jazzig számtalan aktív részvételt is váró koncertből válogathatnak az ifjak. Akik pedig már nagyon várják, hogy a napsütötte réteken bogarászhassanak, tavaszköszöntő beporzóünnepen ismerhetik meg az apró munkások életét.

A héten megkezdődik a készülődés a húsvétra. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban pénteken este hímes tojásokat készíthetnek a gyermekek és persze szüleik Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere, háromszoros Magyar Kézműves Remek-díjas alkotóval. A munka nem egyszerű, de nem is lehetetlen, a művész a hagyományos tojásírás és berzselés technikáját (egyfajta nyomatkészítési módszert) mutatja be a látogatóknak fél öt és fél nyolc között a Hagyományok Házában.

Szombaton megint mozgolódni kezdenek a Liszt-kukacok az Akadémián, ezúttal Kósa Dávid és Haraszti Rita vezetésével, Szabó Marcell zongora kíséretével hozzák közelebb a 6-10 év közötti gyermekekhez a muzsikálást. A zenés beavató foglalkozás most is 10 órakor kezdődik, újdonság, hogy idén tavasszal a kicsik egy pecsételős füzetet kapnak, és ha elég közel kerülnek a zenéhez, vagyis elég sok foglalkozáson vesznek részt, ajándékkal jutalmazza őket a Zeneakadémia. A szülők a programon nem vehetnek részt, ellenben beülhetnek az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára. A programra érdemes jó előre jegyet venni, hogy biztosan jusson hely a gyermekeknek. Aki mégsem férne be a kiscsoportos foglalkozásra, annak sem kell csüggednie, hiszen 10 órától és 11.30-tól nyit a Jazz játszótér. Itt a szokásos játszótéri felszerelések helyett hangok, dallamok és a ritmus mozgatja meg a 6-15 év közötti résztvevőket Bacsó Kristóf (szaxofon), Fenyvesi Márton (gitár) és a mesélő ütőhangszeres Dés András közreműködésével.

Óbudán a nemzeti ünnep előestéjén, vagyis 14-én a Kolosy téren a Civil Házban kicsiket és nagyokat soroznak be a huszárok közé, rövid időre a piac területe katonai táborrá alakul az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére. Este öt órától a bevonuláshoz és a táncházhoz a Göncöl Néptáncegyüttes zenél, közben kézműves foglalkozások lesznek, egyebek közt csákó-, párta- és kokárdakészítés, illetve korhű jelmezes fotózkodás is várja a márciusi ifjakat és idősebbeket.

Ifjúsági élménykoncertre várja az általános iskolásokat az Óbudai Danubia Zenekar a BMC-be szombaton 10 órától Roll over Beethoven címmel. Mint a muzsikusok ajánlójukban írják, ők bizony tudják, hogy Beethoven a zene Mozartja. “Magyarul: minden klasszikus zenészek alfája és omegája, a legnagyobb lázadó, a legvagányabb rokker, aki a zenét a sarkaiból fordította ki, aki a sorssal is dacolt: pá-pá-pá-páááám!” A zenekar Méhes Csaba pantomimművésszel és Hámori Máté házigazda-karmesterrel egy szűk órában egy szuperhőst mutat be a látogatóknak. Azt, hogy hogyan is lehet egy kétszáz éves zene ma is kemény, feszes, forradalmi, pörgős és megdöbbentően érzékeny egyszerre. Azt ígérik, a ház oldalát ugyan nem rúgják ki, de lesz zongorázás, zenekari lárma, süketség-szimulátor és sok minden más. A program szervezői (mókásan) azt kérik, csak erős idegzetűek látogassanak el a ferencvárosi Budapest Music Centerbe a hétvége első napján. Az intézmény a nagyobbaknak a Müpában már telt ház előtt bizonyított Tálas Áron koncertjét ajánlja, a művész Triójával az Opus Jazz Clubban Little Beggar címmel mutatja be új szerzői lemezét - a diákoknak ráadásul márciustól minden saját rendezvényére 30 százalékos kedvezményt ad a BMC.

A Magyar Nemzeti Múzeumban folytatódik az Unokák és Nagyszülők Hangversenye sorozat Prokofjev: Péter és a farkas című művével. A MÁV Szimfonikus Zenekar olyan műveket ad elő, amelyek a fiatalok számára is érdekesek, közel állhatnak hozzájuk, esetleg jól ismertek számukra. Abban, hogy a hallgatóság között ülő gyermekek mindent megértsenek, egy mesélő-műsorvezető, Székely Edit segít szombaton 10-től és 11.30-tól. Vezényel: Csaba Péter.

Vasárnap délelőtt az Erzsébetligeti Színház - Corvin Művelődési Ház termében a Kolompos játszik a kicsiknek, akiket szokás szerint meg is táncoltat. A Budapesti Kongresszusi Központban szintén a hét utolsó napjának délelőttjén a Kaláka lép fel legkedveltebb gyermekdarabjaiból álló műsorával. Felcsendülnek Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly, Móra Ferenc, Hajnal Anna versei, pontosabban az azokra írott dalok.

A Magyar Természettudományi Múzeumban a tavaszvárás jegyében beporzóünnepet szerveznek szombaton délelőtt. A látogatókat megismertetik a legszorgosabb beporzókkal, a méhekkel, lepkékkel, darazsakkal, legyekkel és a denevérekkel! És most nem csak az apró kis munkásokat vehetik közelebbről is szemügyre az érdeklődök, hanem az összeszedett polleneket is, méghozzá mikroszkóp alatt tárgylemezen, vagy felnagyított maketten. A programon hazavihető méhszállót barkácsolhatnak a fiatalok, és bepillanthatnak a viráglátogató lepkék életébe is. A szervezők szerint az egyik játék végére minden résztvevő számára kiderül, igazából milyen fáradságos munka az apró pollenek összegyűjtése.

(Család.hu)