2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

A védőoltással nem csak saját gyermekünket védjük

Kanyarójárvány van Ukrajnában, Romániában és Olaszországban is, de Magyarországon a magas átoltottság miatt nem fenyeget a kór.

A védőoltási rendszer hatalmas értéke a magyar gyermekellátásnak – mondta Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke egy háttérbeszélgetésen, hozzátéve, hogy a védőoltás-rendszer megkérdőjelezése potenciális veszélyt jelent.

"A kanyaró miatt az egész világon pánik van, nemcsak Ukrajnában, Romániában vagy Olaszországban, ahol súlyos problémát jelent, és a magyar rendszer stabil ebben a helyzetben, mert nagyon jó az átoltottság" – mondta Velkey György, és hozzátette: ami ellen védeni lehet, az ellen érdemes védeni a gyermekeket.

Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor szerint nem helytálló az a vád, hogy túl korán és túl sok oltást adnak a gyermekeknek. "Körülbelül féléves korra veszítik el a csecsemők azt a védettséget, amelyet az édesanyjuktól kaptak. Akkorra kell őket nagyjából védetté tenni, mert fogékonyak a fertőzésekre" – mondta a professzor.

A jelenleg 12 betegség ellen használt védőoltásokban mintegy harmincszor kevesebb antigén van, mint a nyolcvanas években használt, öt-hat betegség ellen védő vakcinákban.

"Tavaly január elseje óta lehet térítésmentesen, a dobozdíjért a meningococcus C agyhártyagyulladást okozó baktérium ellen a két éven aluli gyermekeknek védőoltást adni, és az elfogyott oltóanyag számából arra következtetünk, hogy a felhasználás olyan mértékű, mintha ez is a kötelező oltások között lenne" – mondta a gyermekinfektológus. A HPV elleni, szintén nem kötelező, de kérhető védőoltást pedig az érintettek 70-75 százaléka veszi igénybe.

Egy-egy esetben előfordulhat komolyabb mellékhatás, emellett azonban milliók kapnak védettséget tünet- és panaszmentesen – erről már Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke beszélt.

"Ha a védőoltásokat nem kapják meg a gyermekek, annak belátható időn belül mindig járványok megjelenése lesz a következménye. A védőoltásokkal ezeket a betegségeket próbáljuk a megszüntetni" – mondta Póta György, kifejtve, hogy a szülő a védőoltással nem csak a saját gyermekét védi.

(infostart.hu)