2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Novák Katalin: Többen, könnyebben és gyorsabban jutnak támogatáshoz a csok-igényők

Könnyebb, olcsóbb és gyorsabb lesz a jövőben a csok igénylése - jelentette be a család- és ifjúságügyi államtitkár. Novák Katalin megjegyezte: akár a személyes okmányok bemutatása is elég lehet az igényléshez, és nem kell megválni a korábbi ingatlantól.

Minél több családnak legyen saját otthona – ez a célja a felülről nyitott családi otthonteremtési kedvezménynek, amelynek felvételén március 15-ei hatállyal tovább könnyít a kormány – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: január végi adatok szerint eddig 68 ezer család vette igénybe a támogatást, ez azt jelenti, hogy 280 ezer ember költözhetett új otthonba az összesen csaknem 190 milliárd forint támogatás segítségével.

Már megjelent a Magyar Közlönyben a rendeletmódosítás. Eszerint

- Nyilatkozati elvet vezetnek be. Egyszerűbb igénylés esetén elég lesz 5 dokumentum, a személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, tb kártya, valamint az adásvételi szerződés, vagy az építési napló bemutatása. Más kérdésekben büntetőjogi felelősséggel vállalt nyilatkozat aláírását kéri majd a bank.

- Bővül az érintetti kör. Akik külföldön dolgoznak, de szeretnének hazaköltözni, a kint eltöltött tb-igazolással is igényelhetik a támogatást. Csak azt kell vállalniuk, hogy a pár egyik tagja a jövőben, az igénylés elbírálását követő 180 napon belül Magyarországon létesít tb jogviszonyt.

- Ezentúl a már folyamatban lévő építési munkára is igényelhető a támogatás, ráadásul a teljes költségvetés erejéig (természetesen a maximális támogatási összeghatárokon belül).

- Ügyintézési határidő kötelezi a bankokat. Lakásvásárlás esetén 30, építkezésnél/bővítésnél 60 nap alatt kell elbírálniuk az igénylést.

- Az igénylőnek az adásvételi szerződés megkötése után már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésére arra, hogy benyújtsa a kérelmet.

- A fiatalok közül lehetnek olyanok, akiket a bankok még nem tekintenek hitelképesnek. Az ő szüleik, vagy más közeli hozzátartozójuk adóstárs lehet a jövőben.

- A csok támogatáshoz kapcsolódóan igényelt kamattámogatott hitelt az igénylést követő 6 hónapon túl is fel lehet majd használni, anélkül, hogy elveszítené a kamattámogatásra való jogosultságát az ügyfél.

- Az árván maradt, tulajdonjogot szerzett gyermekek gyámja eddig nem vehetett fel csokot, ha értékesítette az örökölt ingatlant, és újat szeretne venni, vagy építeni a gyám. Ezt a gyermekek tulajdonlása eddig kizárta, a jövőben azonban ez a korlát megszűnik.

- A használt ingatlanok vásárlásánál eltörlik a tulajdonjogra vonatkozó korlátozást. (Új ingatlan szerzésénél ilyen korlátozás eddig sem volt.)

- Egyszerűsödik és bővül az adó-visszatérítés jogosultsága. A jövőben minden esetben, amikor 27 százalékos áfa tartalmú számlák benyújtása történik, igényelhető a támogatás. Ezentúl az öregségi nyugdíjban, korhatár előtti nyugdíjban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek is igényelhetik a támogatást.

- Csak akkor kell a korábbi, lakásteremtési támogatás összegét figyelembe venni az újonnan igényelt összegnél, ha a korábban meglévő gyermekekre is történik az újabb igénylés; ez azt jelenti, hogy ha korábban pl. egy gyermek után felvették a támogatást, de időközben született további három gyermek, akkor megtehetik, hogy csak az utóbbi három gyermek után igénylik a csokot, így nem kell levonni az első után felvett támogatás összegét.

(Család.hu)