2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Gyermek, konyhában, tablettel?! Nézd, mi sül ki ebből!

Sokat tehetünk azért, hogy a konyha ne anya remetekunyhója, hanem az egész családot összefogó, élményekben és persze ízekben gazdag központja legyen. Nem gondolnánk, de az együtt főzőcskézést ráadásul még egy app is segíti. Az pedig már csak hab a – közösen sütött – tortán, hogy észrevétlenül, de minőségi időtöltés és élvezetes percek közben tanulhatnak a gyermekek egészséges étkezésről, higiéniáról, gasztrotörténetről -írja a felelosszulokiskolaja.hu.

Nyilvánvaló, hogy közösen elkészíteni, majd jóízűen elfogyasztani valamit egyszerre jelenti az együttlét, a jól végzett munka és a finom étek örömét. Plusz pozitívum, hogy a gyermekek készségei észrevétlenül fejlődnek: a szeletelés, hámozás, gombócgyúrás, kavargatás során a finommotorika, a koncentráció és az együttműködési készség is fejlődik, az ízlelés, a szaglás és az ízlés is kifinomul. Ráadásul nem is hinnénk, milyen izgalmas titkokra derülhet fény, amikor közösen nekiállunk főzni a gyermekekkel. Mi az a szalmonella, és miért szolgálja az egészségünket a húshőmérő? Miért kell már megint kezet mosni? Igaz, hogy a bécsi kifli megállított egy egész török hadsereget? Csak csínján a nyers tojással? És vajon mit művel az, aki blansíroz?

Ne aggódjunk, ha mi magunk nem tudjuk az összes kérdésre a választ: ha a vasárnapi ebédet együtt készítjük, a megszokott főzőműsorok helyett most egy lebilincselő ismeretterjesztő videósorozattal is feldobhatjuk a „kotyvasztást”. Igen, igen, van olyan, hogy telefonozunk vagy tabletezünk az asztalnál, és az mégis összehoz minket! A Da Vinci Kids applikáció műsorai között a Finom ételek kategórián belül a Gasztrobbanás epizódjait is megtaláljuk, melyben Link, a fiatal srác a gyermekek nyelvén, zenés-humoros kísérettel, szórakoztatóan vezeti be a srácokat a konyhaművészet rejtelmeibe.

A cikk további része a Felelős Szülők Iskolája oldalán olvasható.