2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

A barátság a genetikán múlik

Nem csak a külsőségekben, szokásokban, ízlésben hasonlítanak egymásra a barátok, hanem a génállományukban is - derül ki egy amerikai kutatásból. Az egyezőség ugyan elmarad a testvérekétől, azonban jelentős annyira, hogy egyértelműen megállapítható legyen.

A hasonló a hasonlót vonzza - szól a közmondás, ami új értelmet kapott egy most bemutatott kutatási eredménnyel.

Azt mindenki természetesnek tartja, hogy a barátoknak sok közös vonásuk és szokásuk van, hasonló mondjuk a zenei vagy gasztronómiai ízlésük, azonos filmeket kedvelnek, sok dologról hasonlóképpen gondolkodnak.

Ezeket azonban - bármenyire is belülről jönnek - általában szociális, társadalmi, neveltetési, világnézeti kérdésnek szokták tekinteni, vagyis tulajdonképpen tanult dolognak. Ezért is tartanak sokáig a gyermekkori barátságok, hiszen azonos a szocializációs közeg - vélekednek sokan. Amerikai kutatók szerint azonban a barátság jóval több, mint felvett, tanult, átvett szokások halmaza, a későbbi szimpátia már születéskor eldől, az illető génjeivel.

A Time magazin beszámolója szerint három felsőoktatási intézmény, a Stanford, a Duke és a Wisconsini Egyetem munkatársai 5000 páros génállományát vizsgálták, és vetették össze. Azt elemezték, mekkora a hasonlóság vagy éppen az eltérés az érintettek között. Az eredmények azt mutatták, hogy a barátok génállománya sokkal több hasonlóságot mutat, mint az adott közösségből kiválasztott idegen embereké.

Benjamin Domingue, a Stanford munkatársa azt mondta, az egyezőség nagyon erős, nem olyan szinten ugyan, mint testvérek esetén, de annyira mindenképpen, hogy felismerhető legyen.

Meglepő eredményre jutottak, amikor iskolai osztálytársakat vizsgáltak meg. Mint kiderült, itt is komoly kapcsolat fedezhető fel, bár a barátok között detektáltnak csak az 50 százaléka, de mindenképpen sok a közös ezen gyermekek között is.

Benjamin Domingue ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalmi körülmények és a genetika milyen szoros kapcsolatban van egymással. Ennek egy példája az iskola. Az osztálytársak közötti, már említett hasonlóság oka lehet az iskolaválasztás. A hasonló génállománnyal rendelkező szülők az intézményválasztáskor nagyon egyformán döntenek, így a gyermekeknél is sokkal nagyobb lesz a hasonlóság. Ez is egy példája annak, hogy a genetika és a környezet milyen sok szálon kapcsolódik össze - mondta a lapnak a kutatás egyik szerzője, Kathleen Mullan Harris, az Észak Carolina Chapel Hill Egyetem szociológia professzora.

(Család.hu)