2019-01-16 19:30:00 Nemzetek zenéje - spanyol-argentin est az Urániában

Már 66 ezer család vette igénybe a CSOK-ot

Már 66 ezer család vette igénybe 2015. júliusi indulása óta a családi otthonteremtési kedvezményt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a XIV. Esküvő Kiállításon tartott sajtótájékoztatón.

Novák Katalin közölte: a CSOK egyre népszerűbb, évről évre többen igénylik, a támogatásra fordított összeg pedig már meghaladta a 180 milliárd forintot.

Elmondta azt is, hogy ezen a héten tárgyalta a családügyi kabinet a CSOK egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat, a jövő héten pedig a kormányülésen is előterjesztik ezeket. Elfogadásuk esetén nemsokára csökkenhetnek majd az otthonteremtési kedvezmény adminisztratív terhei.

Emlékeztetett, idén további ötezer forinttal, havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, emellett pedig új támogatási formákat is bevezetnek. A Köldökzsinór programon keresztül kiterjesztik az anyasági támogatást és a babakötvényt a nem Magyarországon született, de magyar állampolgárságú gyermekekre is.

Ettől az évtől harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkentik a jelzáloghitel-tartozásokat, a diákhitellel rendelkező nők pedig - attól függően hányadik gyermekük születik - igényelhetik hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését - ismertette Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, a sokféle támogatás csak akkor ér valamit, ha az érintettek tudnak is róla, ezért közérthető kiadványokon keresztül is szeretnék eljuttatni az információkat az emberekhez. A CSOK-ról, a családok által igénybe vehető támogatásokról és a Köldökzsinór programról szóló információs füzetek a kiállítás ideje alatt elérhetők a Minisztérium standjánál, ahol a Tárca munkatársai a felmerülő kérdésekre is válaszolnak - tette hozzá.

(MTI)