2019-02-23 19:00:00 Csángó Bál a Millenáris parkban

Kovács Orsolya: „A magas sarkú cipő és a melegítő között van élet!” avagy „A szülést követően is nők maradunk!”

Vannak természetesen tréningnadrágos, pihe-puha ruhás időszakok, főleg a szülés utáni hetekben, az anyaság kezdetén, utána azonban érdemes kilépni belőle… Miből meríthetnek erőt a nők, anyák? Mire kell figyelni az első három hónap után? Kovács Orsolya stílustanácsadót, a YURKOV alapítóját a Családháló kérdezte.

Kovács Orsolya: Az első három hónap után már elkezd a kismama levegőt kapni. Ha valaki nem tud visszatérni, akkor sem szabad bántani, talán nincs benne annyi tudatosság, erő.

Tudomásul kell vennünk, hogy amikor különböző életszakaszokba érünk, akkor különböző gardróbunk lesz. Ha kismamák leszünk, az egy külön gardrób. Amikor megszületik a gyermek, az is egy külön gardrób, amikor visszamegyünk dolgozni, az is egy külön gardrób. Ezek egymástól teljesen elkülönült életszakaszok, amelyeket el kell fogadnunk. Van tréninges időszak. Ami hiba lehet, ha ebbe belesüllyedünk. Ez egy kicsit olyan, mint amikor ha beteg vagy, akkor egész nap pizsamában vagy. Amikor kezded magad jobban érezni, akkor átöltözöl. Igazából én azt mondom, hogy nőiességben nagyon sokat tudnak rajtunk gyógyítani a ruhák. Itt viszont van, hogy tudatosságot kell belevinni, hiszen ha ér bennünket valami, amibe egy kicsit hagyjuk magunkat belesüllyedni, semmi gond. Hagyjuk azt a pár hónapot. De nem szabad azt hagyni, hogy ez eltorzuljon. Mert ha nem érezzük magunkat jól a bőrünkben, nem érezzük azt, hogy nők is vagyunk, nemcsak anyák, akkor elkezd süllyedni az önbizalmunk, az magával húzza az önbecsülésünket, és zombivá válunk.

Családháló:…ez kihathat a kapcsolatunkra is…

KO:…nemcsak a párkapcsolatunkra, hanem az összes kapcsolatunkra. A ruhák nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy szinten tartsanak minket, és a hitet és életet tartsák bennünk.

CSH: Amikor azt említetted az előbb, hogy ahány korunk van, annyi gardróbunk is van, a szemem elé úszott a 20 éve félretett nadrág és szoknya, amik „majd egyszer jók lesznek rám”…ez teljes tévút? Szabad ruhát félretenni?

KO: Én mindig azt mondom, hogy érdemes ezeket a napi gardróbodból kivenni. Föltenni a padlásra, vagy a pincébe elrakni. Ugyanis ha kisebb méretű ruhadarabokat hagysz a gardróbodban, annak nagyon végzetes hatása lesz az életedre. Elmondom miért: Minden kutatás alátámasztotta, hogy a reggeli agy milyen hatással van a mindennapjainkra, a heteinkre, a hónapjainkra. A reggeli agy meghatározza a napod és mindened.

Reggel minden körülmények között találkozol a gardróboddal. Az tuti, hogy kinyitod a gardróbodat. Ha kinyitod és az egész tele van olyan ruhával, ami kisebb, mint a te méreted, egy-két számmal, amik arra várnak, hogy te majd belefogysz, az téged nem inspirál arra, hogy te majd lefogyj, hanem rosszkedvet csinál. Ráadásul nem is az elsődleges figyelemben. Mert abban először rálegyintesz. De az megy bele a tudatalattidba, ahogy mondod magadnak, hogy „dagadt vagyok”. És egy ilyen alap tudattal csinálod végig anyaként a napot. Ez már sok. Ez már túl sok. Túl sok mindennel terheled magad. Érdemes arra vigyázni, hogy a gardróboddal kényeztesd magad. Annyi mindennel bántjuk magunkat. Főleg hogyha hízunk, 5, 10,15 kilót. Ki, mennyit hízik egy terhességgel. Akkor elkezdjük magunkat bántani. Adjuk meg a tiszteletet a saját testünknek. A ruhák nem a világ legfontosabb dolgai, de mindig rajtunk vannak. Ezért is nagy jelentősége van az életünkben, mert a mindennapjainkat ebben töltjük.

CSH: A kismamasággal az alakunk teljesen megváltozik. Mindenhol azt hangsúlyozod, hogy nem kell sok ruha. Alapdarabok kellenek, amiket variálni lehet és kiegészítőkkel feldobni. Egy- egy ilyen átmeneti időszakban érdemes 1-2 alapdarabot beszerezni, amivel ha reggel találkozunk, azt mondjuk: „Igen ezt szívesen felveszem, ebben jól érzem magam” Vagy várjuk meg annak a pár hónapnak a végét, amikor ez az átmeneti időszak lezárul?

KO: Én mindenképpen arra bátorítok mindenkit, ha teheti, akkor ruházzon be olyan darabokra, amelyekben az átmeneti időszakban is jól érzi magát. Mert megéri. Hogyha bárkit leültetek magammal szemben, és megkérdezem, hogy fél éven keresztül te szeretnéd jól érezni magad, vagy rosszul szeretnéd érezni magad, akkor nagyon kevesen válaszolják, hogy én rosszul szeretném érezni magam.

Ha az a válasz, hogy jól, azt érdemes megtámogatni néhány alap ruhadarabbal Ez nem feltétlenül pénzkérdés. Nem kell drága, megfizethetetlen üzletekben vásárolni ahhoz, hogy legyen néhány szuper csinos darabod.

Az interjú folyatódik a Családhálón.

(csalad.hu)