2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Már visszaigényelhető a nyelvvizsga díja

Ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga, hosszabb gyed az egyetemi hallgatóknak, csökkenthető diákhitel. Ez csak néhány kedvezmény, amellyel ettől az évtől élhetnek a fiatalok. Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár szerint a Családok Évében a fiatalok is sok támogatásra számíthatnak.

Elindult a Családok Éve, de 2018-ban a fiatalok is minden eddiginél több figyelmet kapnak – jelentette ki a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin kijelentette: a magyar jövő a magyar fiatalokban van.

A részleteket ismertetve elmondta:

- Január 1-től minden 35 év alatti fiatal ingyen szerezhet közép- illetve felsőfokú komplex nyelvvizsgát. A 34 500 forint utólagos finanszírozás lehetőségével a határon túl és határon kívül élő magyar fiatalok is élhetnek. Megjegyezte: minden olyan nyelvre igényelhető a támogatás, amely érettségi tárgynak számít. A kedvezmény nem csak az első vizsgára érvényes.

- A felsőoktatási felvételre jelentkezés továbbra is ingyenes marad.

- Január 1-e óta Európában Magyarországon a legalacsonyabb az internetezés áfája, az 5 százalékkal az első helyen állunk. Cél, hogy a lehető legszélesebb körben a leggyorsabb internethez férjenek hozzá a fiatalok.

- Megtéríti a KRESZ tanfolyamot és a hozzá kapcsolódó vizsgát a kormány. A július 1-jétől működő lehetőséggel azok a fiatalok élhetnek, akik a vizsga napjáig nem töltik be a 20. életévüket. Ez a térítés is utólagos finanszírozású és legfeljebb 25 ezer forint. Az ügyintézés elektronikus úton, az Új Nemzedék Központon keresztül történik, a díjat a Magyar Államkincstár utalja vissza.

- Folytatódik a gyed-extra. Ha a baba betöltötte a 6. hónapot, és az anyuka szeretne, akkor visszamehet dolgozni teljes vagy részmunkaidőben.

- A diplomás GYED folyósításának időtartama 1 évvel hosszabb lett, vagyis a gyermek egyéves kora helyett kétéves koráig jár. A diplomás GYED összege felsőfokú alapképzés esetén bruttó 89 250 forintról 96 600 forintra, mesterképzés, doktori képzés esetén bruttó 112 700 forintról 126 350 forintra emelkedik.

- A Diákhitel törlesztés felfüggesztésére és a tartozás csökkentésére is lehetőség lesz gyermekvállaláskor. Annál, aki első gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését. A második gyermek megszületése után a tartozás felét engedik el, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

- A Diákhitel1 felvehető összege 50 ezerről 70 ezer forintra nőtt. A külföldön tanulók havi 140 ezer forintot igényelhetnek, az igénylők életkora pedig 40-ről 45-re emelkedett. A kedvezmény februártól érvényes. Tavaly októbertől a Diákhitel2 kamatmentes lett, a Diákhitel1 törlesztése bekerült a cafetéria elemek közé.

- A fiatalok munkanélkülisége az unióban Magyarországon a legalacsonyabb. Ez köszönhető például az Ifjúsági garancia programnak, amellyel azokat a 25 év alattiakat szólítják meg, akik legalább 6 hónapig nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpicon. Számukra továbbképzési- és munkalehetőséget kínálnak. A programmal eddig 190 ezer fiatalt sikerült elérni, és 100 ezernek már munkát is ajánlottak. A munkahelyvédelmi akció szintén a 25 év alattiakat támogatja úgy, hogy foglalkoztatójuknak kevesebb szociális hozzájárulást kell fizetniük. Ebben 170 ezer fiatal vett részt, a cégek összesen 2 milliárd forintot takaríthattak meg.

(Család.hu, Fotó: Botár Gergely/kormany.hu)