2018-12-15 00:00:00 Adventi Forgatag Tokajban

Óévi diszkótól újévi koncertig – évvégi hétvégi programajánló

Különleges koncertek, gyermek diszkó, újcirkuszi előadás, mozi és tudományos előadások is segítenek átlépni az óesztendőből az újba – a legkisebbeknek is. A hétvégén számtalan, felnőtteknek is kifejezetten érdekes gyermekprogramok várják az érdeklődőket Budapesten.

Varázslatos évet zárhat, aki az év utolsó napjának estéjén elmegy a Bűvész Színházba. Damien White nagyjából másfél órás, este hat órakor kezdődő szilveszteri bűvész és mentál műsorát 8 éves kortól ajánlják, és azt ígérik, a mutatványokra még jövőre is emlékezni fog a közönség.

Szombaton a Müpa Sátorban 11-től és 16 órától mutatják be a fauna Circus: FAUNA előadását, ami négyéves kortól látogatható. A műsorban cirkuszi mutatványokkal kalauzolják el a nézőket az ösztönös viselkedések különböző megnyilvánulásai között, az udvarlás rituáléjától a versenyszellem erőszakosságán át a gátlástalan ravaszságig. A mutatványokat a gitárzene mestere, Geordie Little élőben előadott szerzeményei kísérik. Felocsúdva a trükkökből hétfőn immár hagyományosnak tekinthető újévi koncertre várják a gyermekeket négy órától a Müpában. Fischer Ádám dirigálásában Haydn 1798-ban bemutatott műve, A teremtés részletei hangoznak fel. Az oratórium a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyv-szerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel és bájjal, no meg humorral tárja a hallgató elé a teremtés csodájának részleteit. A zene felcsendülésével szinte megjelennek a hallgatóság előtt a madarak, a csúszómászók, ahogy megszületnek a tengerek, hegyek, folyók, ahogy Isten megteremti a Napot, a Holdat, a világosságot, végül pedig az embert. A délutáni koncerten az esti újévi nagy hangversenyen elhangzó mű legszebb részletei szólalnak meg.

Pénteken délután négytől a MOM Kulturális központ kupolatermében „hangutazásban” és „hangfürdőben” vehetnek részt a gyermekek. A különleges programon Bársony Bálint, Jäger Dávid és Mihály Puskás Brigitta tibeti, nepáli hangtálakkal és egzotikus keleti hangszerekkel zenél. A távol-keleti hitvilág szerint az ezen zeneszerszámokkal létrehozott rezgésben, energiatérben beindulnak a test és lélek természetes, öngyógyító mechanizmusai. Szigorú dresszkód nincs, sőt, a szervezők azt kérik mindenkitől, a lehető legkényelmesebb hacukáját öltse magára, és ha tud, vigyen magával jógamatracot, párnát és takarót, hogy mindenki minél ellazultabb állapotban élvezhesse a hetven perces hangutazást.

Keddig még van idő ellátogatni a Miniversum (VI. kerület Andrássy út 12.) Vonatok ünnepe programjára, másodikáig ugyanis az óriás terepasztal több része is karácsonyi díszben pompázik. 31-én már reggel 9 órától indul a Szilveszteri buli a játszóházban. A kézműves foglalkozásokon az ifjak elkészíthetitek az esti díszeket, lesz mini diszkó és kölyökpezsgős koccintás is. A gyermekek zsákbamacska ajándékot is választhatnak maguknak. A különleges buborékos fogadtatás elsején, a déli nyitás után is folytatódik.

A Puskin Kuckóban szombaton tíztől a Nefelejcs Bábszínház előadását, Marék Veronika-Erdélyi Erika: Kippkopp a hóban című darabját tűzik műsorra. A történet szerint Kippkopp, a gesztenyefiú elindul, hogy kalandos útja végén megmentse a madarakat. Az út nehéz, de Kippkopp igazi hősként viselkedik, aki a barátaiért dacol a széllel és a jéggel is. Vasárnap a legkisebbeket várják téli meseválogatással, magyar rajzfilm- és bábfilmsorozat-válogatással. Tíz órától vászonra kerül például Festéktüsszentő Hapci Benő, A civakodó cipőikrek és több Süni és barátai epizód is.

A Csodák Palotája különleges programokkal várja az év utolsó napján a fizikára, kémiára fogékonynak mutatkozó ifjakat „Különleges szilveszteri tudományos showjával”. Délelőtt 11 órától két óránként indulnak a bemutatók, amelyekből kiderül, hogyan lehet villámokkal virslit sütni, hogyan színezik a tűzijátékokat, hogyan készíthet magának mindenki egyedi szilveszteri dudát.

Szombaton délelőtt a Budapest Bábszínházban Szalóki Ági muzsikájára a Gingalló zenés bábjáték, a Karinthy Színházban a Hamupipőke interaktív változata, az Újszínházban A királylány bajusza zenés mesejáték, a Vígszínházban pedig a Pál utcai fiúk várja a nézőket.

(csalad.hu)