2019-05-30 00:00:00 Bondoró Utcaszínház Fesztivál Kapolcson

Zenélő és festő ifjak, Kemény Henrik fénykora - hétvégi programajánló

Bábjáték, koncert, kézműves foglalkozások a Nemzetiben a Kölyöknapon, Marék Veronika köszöntése és ünneplése a szerző-illusztrátor 80. születésnapja alkalmából, Liszt-kukacok zenés beavató foglalkozása a Zeneakadémián, Star Wars figurák építése elektronikus kütyükből - mindez a hétvége kínálatában.

Budapest napját, vagyis Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóját ünneplik vasárnap a Bálnában. Reggel kilenc órától este hatig számtalan ingyenes koncert, gyermekprogram és aktív kikapcsolódás várja az érdeklődőket. Fellép többek között Huzella Péter, Szalóki Ági, a Nefelejcs Bábszínház és a Kolompos Együttes. Egész nap egészséges ételek, sportprogramok, kézműves foglalkozások, kukásautó tapogató, mézeskalács készítés várja a gyermekeket - és ez csak néhány ajánlat a kavalkádból. A látogatók sorjátékon vehetnek részt, az állomásokon a feladatok sikeres teljesítése után minden résztvevő egy hűtőmágnes darabot kap ajándékba - a hat helyszín meglátogatása után pedig a főváros sziluettjét formáló mágnes a kitartás jutalma.

A Nemzeti Színházban a “Gyermekek világnapja” alkalmából Kölyöknapot tartanak vasárnap délelőtt. Az előcsarnokban kézműves mesterek és foglalkozások várják az érdeklődőket: a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusai, Sztankay Bea keramikusművész, Tószegi Judit mézeskalács díszítő, Hudi Irén makettkészítő és a Csodaceruza Magazin szerkesztői. A nagyszínpadon a Babszem Jankó Gyermekszínház adja elő Az égig érő paszulyt, majd egy meglepetés előadás lesz, utána pedig Legyél a Cimboránk! címmel Korhecz Imola és a Cimbora együttes ad elő interaktív vers- és mesekoncertet Weöres Sándor és kortárs magyar költők műveiből. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Lézerkard otthon is fellelhető tárgyakból, saját készítésű R2D2 - a Star Wars körül forog minden vasárnap délelőtt Debrecenben, az Agóra Tudományos Élményközpontban. Az érdeklődők a littleBits készletek segítségével saját kezűleg készíthetik el a Csillagok háborúját megidéző elektronikus kütyüket, természetesen értő kezek segítségével.

Szombaton a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri épületében délelőtt tíz órától a Liszt-kukacok Akadémiáján ismét zenés beavató foglalkozást rendeznek a 6 és 10 év közötti ifjaknak. A résztvevő gyermekek idén is pecsételő füzetet kapnak, és ha összegyűjtik a megfelelő számú bélyegző lenyomatot, a zeneismereten túl ajándékot is kapnak. A szülők leküzdhetetlen kíváncsiságuk ellenére nem vehetnek részt a foglalkozásokon, mégsem fognak unatkozni, mert beülhetnek a nagytermi koncert főpróbájára! Ezen a hétvégén Farkas Eszter cimbalmos, illetve Haraszti Rita és Kósa Dávid foglalkozásvezetők várják a fiatalokat.

Kecskeméten a Leskowsky Hangszergyűjtemény szervezésében a Családi Koncertek Neked sorozatban szombaton 10-től a Katáng zenekar vár mindenkit izgalmas utazásra az üveghegyen túlra, a mesebeli Héterdőbe. Az előadáson megzenésített versekből szőtt történet rajzolódik ki az erdő apró és óriás, békés és félelmetes lakóiról, csodás helyszíneiről. Ebben az utazásban a kelta hárfától a tangóharmonikán, az ír furulyán át a portugál cincoig számtalan hangszer segít majd.

Péntektől vasárnapig rendezik a Budapest Sportarénában a KidExpo idei kiállítását és játékhétvégéjét. Negyven négyzetméteres hatalmas ugrálóvár, akadálypálya, óriási puzzle, hatalmas kirakós játék és persze menő újdonságok várják a látogatókat a sok kiállító és az egész napos előadások, koncertek mellett. Az aggódó szülők elvihetik a gyermeküket a Kidsfocus Képességnavigátor mérésére, szemészeti szűrésre, vagy részt vehetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ifjaknak szóló játékos előadásán a biztonságos médiahasználatról - az adatvédelemtől a hírközlési eszközök működésének szemléltetéséig.

Csütörtökön nyílt meg, és február végéig látogatható a debreceni Vojtina Bábszínházban A „fülemile füttye” - A Kemény Bábszínház fénykora című kiállítás. Kemény Henrik a 20. század bábtörténetének egyik legnagyobb vásári bábjátékosa. Vitéz Lászlóval a kezén arra volt egész életében a legbüszkébb, hogy bábozni nagyapjától, Korngut Salamontól, és édesapjától, Korngut-Kemény Henriktől tanult, azaz apáról fiúra szállt a bábszínház, a nevettetés, az ördögök elagyabugyálásának vágya. A tárlat a Kemény család bábszínházának fénykorát idézi meg.

A Városmajorban a Barabás villában igazi mini művészeket faragnak a hét utolsó napján a 7-12 év közötti ifjakból. A Képfestők csapata – Endrődy Orsolya és Kiss Mónika – kidolgozta a gyermekeknek szóló Kisecset programját, hogy a fialok felfedezhessék a festészet világát. A mostani találkozón Henri Matisse: Macska piros halakkal című játékos, vidám festményét fogják két óra alatt elkészíteni egy 40×50-es vásznon. Grafikai előképzettség nem, csak némi kreativitás szükséges, az esetleg hiányzó bátorságot vagy önbizalmat a foglalkozáson célirányosan segítenek begyűjteni.

A Gellért téri Pagony könyvesboltban szombaton Boribon, Kockásfülű nyúl, Kippkopp megalkotóját, Marék Veronikát köszöntik 80. születésnapja alkalmából. Délelőtt kézműves program, déltől diafilm vetítés (Boribon, a bajnok, majd Télapó és Ezüstmackó) lesz, később pedig Boribon muzsikál (Mórocz Adrienn ad minikoncertet). Az ünnepelt grafikáiból nyílik kiállítás, illetve különleges Boribon-relikviákat is megnézhetnek a látogatók. A Pagony Caféban Boribon almáspitéjét szolgálják fel a hozzá való málnaszörppel. És természetesen a helyszínen köszöntik Marék Veronikát meglepetésekkel, és a gyermekek neki készített születésnapi rajzaival.

A Vértes Agórájában, Tatabányán évadnyitó családi koncertet tartanak Ráhangoló - Ütős utazás címmel. A Tatai Ütőegyüttes, vagyis Májer Dániel, Wéber Péter, Molnár Szabolcs lép színpadra vasárnap tíz órától. Balmazújvárosban a Veres Péter Művelődési Központban Halász Judit koncertezik jól ismert dalaival, magyar költők megzenésített verseivel a hét utolsó napján 11 órától.

(Család.hu)