2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Te is lehetsz királyfi! Mesekoncert gyógyító népdalokkal

A Klárisok mesekoncertjein senki nem marad ki a játékból: akinek van kedve, aktív részese lehet az előadásnak. Miközben a népzenei és világzenei motívumok magával ragadnak gyermeket, felnőttet egyaránt, a kislányok egy órára a tündérlányokká változhatnak, a kisfiúk pedig kiszabadíthatják őket a hétfejű sárkány rabságából.

Az együttes énekesnőjével, Korzenszky Klárával készített interjút a csaladhalo.hu arról, hogyan lopódzik be a mese, a népdal a gyermekek lelkébe, mitől terápiás hatású egy történet és nem utolsó sorban arról, hogy mi is történik egy Mesekoncerten.

"A mesekoncertek a klasszikus tündérmese fonalára felfűzött népdalokon, és gyermekjátékokon alapulnak, amelyek a mese közegébe helyezve visszanyerhetik eredeti jelentésüket és funkciójukat. Ez azt jelenti, hogy jól ismert gyermekdalainkat, mondókáinkat (amelyeket gyermekkorunkban anyáinktól, nagyanyáinktól, vagy az óvodában, iskolában megtanultunk, majd továbbadjuk gyermekeinknek), úgy illesztjük egymás mellé, hogy ezek adják ki a mindannyiunk által ismert alap tündérmese vázát, ahol a bátor legény megküzd a hétfejű sárkánnyal, hogy kiszabadítsa a szépséges királykisasszonyt, majd következhet a hét országra szóló lakodalom."

Korzenszky Klára elmondta, hogy lassan tíz éve dolgozik gyermekpszichológusként, és eközben a Kende Hanna nevéhez fűződő gyermekpszichodráma módszert is elsajátította. Ez a terápiás módszer alapvetően a meseszimbólumokra épít, nagyon fontos szerepe van benne a mintha-játéknak, a szerepjátéknak, és a fantáziatevékenységnek. A gyermekpszichodrámában a gyermek a mese szimbolikus világában élheti meg és játszhatja ki magából az éppen őt foglalkoztató problémákat.

"A mesehőssel való azonosulás lehetőséget ad arra, hogy saját maguk is végigjárják a mesehős útját, megtapasztalják a nehézségeket, keresztülmenjenek a próbákon, és elnyerjék méltó jutalmukat. Ezáltal a mesék énerősítő, bátorító funkcióval bírnak, ami a későbbi, felnőttkori boldogulás egyik fontos feltétele."

Művészetéről, a népzenéről Korzenszky Klára bővebben beszél a csaladhalo.hu oldalon megjelent interjúban.

 

(csaladhalo.hu/csalad.hu)