2018-10-20 15:00:00 Darules a Fehér-tónál

Mennyire elfogultak a szülők?

Vajon igaz-e, hogy az anyák a lányaikat, az apák a fiaikat kedvelik jobban? Noha sokszor olvastuk már az ellenkezőjét, egy érdekes új tanulmány szerint a szülők a saját nembéli gyermekük felé hajlanak inkább. Persze csak egy egészen leheletnyit, hiszen az ember minden gyermekét ugyanannyira szereti.

Képzeljünk el egy szülőt, aki éppen vásárol és van még néhány perce, mielőtt hazaindul. Melyik gyermekének fog ajándékot venni, ha fia és lánya is van, de csak egyiknek van ideje vásárolni?

A Journal of Consumer Psychology folyóirat új tanulmánya szerint ha anya az illető, akkor valószínűleg a lányának, ha apa, akkor a fiának vesz meglepetést. Bár a megkérdezettek több, mint 90 százaléka állította, hogy egyformán kezeli a különböző nemű gyermekeit, a kutatók felfigyeltek rá, hogy amikor pénzköltésről van szó, a szülők öntudatlanul is a velük megegyező nemű gyermekeiket részesítik előnybe.

„Nagyon erősnek találtuk ezt a hatást a négy különböző kísérletünkben és több kultúrában is. Az azonos nemű gyermekek iránti elfogultság abból fakad, hogy egy nő jobban tud azonosulni a lányaival, egy férfi pedig a fiaiban látja inkább magát” - mondta Kristina Durante, a Rutgers Business School marketing professzorra.

A kutatók olyan családokat kerestek meg, akiknek mindkét nemű gyermekük van. Az egyik kísérletben azt mondták a résztvevőknek, hogy 25 dolláros kincstári kötvény kap az egyik gyermekük és eldönthetik, hogy melyik kapja. Az anyák többsége a lányát, az apáké a fiát választotta. Indiában is megismételték a kísérletet, ugyanezzel az eredménnyel.

Egy másik kísérletben állatkerti tombolajegyet adtak a családoknak, ha kitöltenek egy kérdőívet. Azt kellett eldönteniük, egy fiú vagy egy lány iskolatáskáért cserélik be a tombolát. Az anyák 75 százaléka a lány, az apák 87 százaléka a fiú hátizsákot választotta.

Kristina Durante szerint nagy hatással lehet a gyermekek életére az, hogy milyen családban nőnek fel. Ha a család pénzét az anya kezeli, akkor a lányok számíthatnak több juttatásra, ha az apáké a pénzügyi döntések joga, akkor a fiúk járnak jól.

Ez az öntudatlan nemi különbségtétel a családi életen túl is hat. Ha nő dönt az előléptetésekről egy munkahelyen, akkor valószínűleg a női alkalmazottak fognak előléptetést kapni, és fordított helyzetben pedig a férfiak.

A Rutgers Business School marketingprofesszorra szerint most, hogy tudatában vagyunk annak, hogyan működik ez, és azt is tudjuk, hogy mélyreható következményei vannak, jó lenne, ha korrigálni is tudnánk ezt a hatást.

(Család.hu)