2018-09-26 00:00:00 EuroSkills

Kiállítás nyílt az intézetekben élők alkotásaiból

Utolsó állomásához érkezett a Tudom, hogy van jogom című vándorkiállítás. Az intézményekben élő pályázók képzőművészeti alkotásait december 24-ig az Integrált Jogvédelmi Szolgálat Tüzér utcai épületében nézhetik meg az érdeklődők.

Mindenki egyenlő, egymásért vagyunk – így fogalmazott Novák Krisztina jogvédelmi biztos a Tudom, hogy van jogom elnevezésű alkotópályázatra beérkezett munkákból rendezett vándortárlat december 24-éig látható, utolsó állomásának megnyitóján. Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat fővárosi, Tüzér utcai épületében tartott eseményen díjazták is a különböző intézetekben lakó fogyatékkal élő fiatalok, idősek munkáit.

A jogvédelmi biztos elmondta: a szolgálat kiemelt feladatának tartja az intézményekben élők jogainak maradéktalan érvényesülését, és azt, hogy a társadalom segítségre szoruló tagjainak minden támogatást megadjon. A hivatalos fórumok mellett alternatív lehetőséget is biztosít a kifejezésre, ilyen ez az alkotópályázat is. Több mint 500 pályamű érkezett a vers-próza, rajz-festmény-grafika, és a fotó kategóriában.

Kijelentette: az alkotásokon keresztül az ellátottak mindennapjaiba, élethelyzetébe, lelki világába láthatnak bele az érdeklődők. Megjegyezte: a mai nap, október 10-e a lelki egészség világnapja. A pályázat sikere azt üzeni, hogy az ellátottaknak van mondanivalója. Gschvindt Petra, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársa pedig arról beszélt: az intézetekben élők fizikai ellátása mellett a szabadidő hasznos eltöltéséről is gondoskodnak. Példaként említette, hogy 2014 óta országos képzőművészeti versenyt hirdettek, amely 2016-ban országos nyilvánosságot kapott, amikor az 1956-os eseményekhez kapcsolódott a pályázat témája, és amelynek a mai esemény is része. A gondozottak mellett a szakdolgozók is bekapcsolódhattak a versengésbe, ők az Ellátotti jogok érvényesülése címmel fejezhették ki gondolataikat országszerte.

(Család.hu)