2018-09-26 00:00:00 EuroSkills

Novák Katalin: Aki babát vállal, akár mentesülhet a diákhitel alól

A Diákhitellel rendelkező fiatal édesanyáknak az első gyermek vállalásakor 3 évig nem kell fizetni a részleteket, azoknak pedig, akik 3 gyermeket szülnek, a teljes tartozást elengedi a kormány – jelentette be Novák Katalin államtitkár.

Újabb kedvezménnyel támogatja a kormány a fiatalok gyermekvállalását - jelentette be a család-ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a Magyar Közlönyben már megjelent: jövő év január 1-e után az az édesanya, aki első gyermekét várja, 3 évig nem kell, hogy Diákhitelt fizessen. Erre az időre a kormány átvállalja a kamatot is. A második gyermek vállalásakor a hasonló időtartamú felfüggesztés mellett a hitel felét elengedi, a 3. gyerek vállalása esetén a teljes hitelt jóváírja a Diákhitel Központ.

Mint mondta, ez a kedvezmény nemcsak a gyermek születése után, hanem a várandósság 3. hónapjától érvényes. A támogatási igényt a Diákhitel Központál kell jelezni, és bár csak a jövőre született babák után lehet igénybe venni, a kedvezmény besorolásába a korábban születettek is beleszámítanak. A lehetőség a Diákhitel1-re és a 2-re is vonatkozik. Ha mindkettőt igényelt a fiatal, maga döntheti el, melyikre kéri az érvényesítést.

Novák Katalin hozzátette: a kedvezmény a vérszerinti és az örökbefogadott gyermekekre is érvényes. A már korábban ismertetett néhány könnyítésre is emlékeztetett: A Diákhitel1 felvehető összege 4 százalékkal, 50 ezerről 70 ezer forintra nőtt. A külföldön tanulók havi 140 ezer forintot igényelhetnek. Ezek a kedvezmények jövő februártól érvényesek. Idén októbertől pedig a Diákhitel2 kamatmentes lett.

Megjegyezte: a Diákhitel intézményét az első Orbán-kormány vezette be 2001-ben. Azóta 380 ezer fiatal 315 milliár forintot igényelt. Hozzátette: menet közben egyre kedvezőbbek lettek a feltételek.

(Család.hu)