2018-07-20 00:00:00 Séf Randevú Szolnokon

Álomállás Londonban Maseratival

Havi 10 ezer dolláros fizetés, Porsche és más luxusautó használat, rendszeres kirándulások Barbadosra – ezt kínálja egy londoni család annak a szerencsés hölgynek, akit felvesznek gyermekeik mellé bébiszitternek, vagy inkább mindenesnek. Az elképesztő juttatásokhoz viszont nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak a dúsgazdag szülők.

Az amerikai CNBC tévétársaság megtalálta az év állásajánlatát egy népszerű brit gyermekfelügyelő-közvetítő honlapon: egy londoni család bébiszittert keres, vezérigazgatói fizetést és luxuskörülményeket ígérve. A hirdetés szövege szerint a pozíció leendő nyertese évente 100 ezer angol fontot (vagyis nagyjából 34 millió forintot!) kap majd, rá, és a felügyeletére bízott gyermekekre Michelin-csillagos séf főz majd, és ha úgy akad dolga, a családi luxusautó flotta valamelyik tagját használhatja majd: Range Rover, Porsche, vagy Maserati kormánya mögé kell ülnie.

Ha ez még nem lenne elég, jelzik, hogy a dadusnak rendszeres külföldi utazásokra is fel kell készülnie, teljesen bevett, hogy hetente többször is repülőre kell ülnie a kicsikkel a család valamelyik tengerentúli rezidenciájára, például Atlantába, Fokvárosba, vagy éppen Barbadosra utazva.

Ami a hirdetésből biztosan kiolvasható, nem huszonéves csinibabák jelentkezésére vágynak a gondos szülők, akik szigorú feltételhez kötötték a jelentkezést is. Az állásra csak azok jelentkezhetnek, akiknek legalább 15 év igazolt dadusi, bébiszitteri tapasztalatuk van, nem mellesleg pedig legalább pszichológia szakos végzettséggel rendelkeznek.

Emellett elvárás az is, hogy a pályázónak az önvédelmi harcok terén is legyen valamiféle képesítése. Ez utóbbi valószínűleg túlságosan is leszűkítené a lehetséges jelentkezők körét, ezért abban az esetben eltekint ettől a család, ha a leendő dadus vállalja, hogy részt vesz ilyen foglalkozásokon. A szülők megszervezik és kifizetik a harcművészeti foglalkozásokat. Csak azt nem írják le, hogy vajon ez a gyermekeket esetleg zaklató idegenek, rosszakarók ellen szükséges, vagy a porontyok leszerelésére.

A hirdetésben szereplő juttatások és elvárások is kifejezetten azt az érzést keltik a gyakorlott lapolvasóban, hogy az egész csak egy jó poén, médiahecc. Azonban a CNBC honlapján azt állítja, csak azt követően osztotta meg a történetet a közönséggel, hogy utánajárt, valóban létező családról és ajánlatról van szó. Árnyalja a képet, hogy a dadusnak összesen négy gyermek tartozik majd a felügyelete alá: egy kettő, egy öt egy hét és egy 15 esztendős. Ráadásul egyikük sem jár semmilyen oktatási intézménybe, az iskolakötelezettek ugyanis magántanulók.

A munkarend sem feltétlenül kedvez a jelentős fizetés gyors elköltésének, mert heti hat napon keresztül kell a gyermekekkel foglalkozni, ráadásul napi 13 órában! Reggel hét órától este nyolc óráig várják el a teljes odaadást és tökéletes odafigyelést. A család ugyan jelzi, hogy természetesen a munkában kifáradt dadus szabadidejében azt csinál, amit akar, ám elvárják tőle, hogy akkor (se) fogyasszon semmilyen tudatmódosító szert, se drogot, se pedig alkoholt. Aki ezt mégis megszegi, búcsút mondhat a luxusmunkának.

Önmagában az elvárások teljesítése, vagy éppen a kötelezettségek elfogadása nem vezet azonnal a szerződés aláírásához. Kitétel, hogy a jelentkező elfogadja, a döntés nem pusztán szakmai alapon születik, hanem fontos a szülők benyomása, szimpátiája. Amennyiben ez is megvan, jöhet az alkalmazáshoz szükséges talán legnehezebben teljesíthető feltétel: a magát fél lábbal már a házban érző dadusjelöltnek be kell mutatkoznia a fiataloknak, a végső szót ugyanis ők mondják ki!

(Család.hu)