2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

A székesfehérvári koronázó bazilikát bemutató kiállítás nyílt a nemzeti emlékhelyen

A tárlat a koronázó bazilika történetét mutatja be a templom építésétől kezdve egészen napjaink feltárásaiig.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Koronázó Bazilika című tárlat az Árpád-ház Program egyik kicsi, ám fontos része.

Cser-Palkovics András polgármester szerint a "nemzet számára kiemelten fontos helyszínen" egy szakmailag értékes és látványos kiállítás jött létre.

Úgy vélte, az Árpád-ház Program több évtizedes problémákat oldhat meg és gondolkodást indíthat el a nemzeti emlékhely további sorsa felől.

Szabados György, a Szent István Király Múzeum történésze megnyitóbeszédében úgy fogalmazott: "a romok mellett élő gondolatok, újraértelmezések vannak, hirdetve azt, hogy a múlt velünk él és a jövőbe vihető". Hozzátette: ezt a "sétát" segítik a kiállítás darabjai.

Vargha Tamás emlékeztetett arra, hogy egy korábbi kormánydöntés értelmében a koronázó bazilika fennmaradt köveinek biztonságos elhelyezése lehetővé válik. Az ideiglenes kiállítóhely Székesfehérváron, a volt Köztársaság Mozi épületében lesz, ahol a kövek láthatók is lesznek.

A képviselő arról is beszélt, hogy az Árpád-ház és az Árpádok életművét bemutató tárlat, amely eredetileg a Nemzeti Múzeumban valósult volna meg, a kormány nyári döntése értelmében Székesfehérváron valósul meg. Közölte, hogy hamarosan a kiállítás koncepcióját a kormány elé viszik.

Elmondta: a grandiózus kiállítás létrehozásához a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületén komoly felújításokra, átépítésekre lesz szükség, valamint a rendkívül sok műtárgy biztonságát szavatoló fejlesztéseket is el kell végezni. A tervek szerint nagy számú kiállítási tárgyat külföldi múzeumoktól fognak kölcsön kérni a Kárpát-medencén belül és azon kívül is - fűzte hozzá.

A Koronázó Bazilika című kiállítás jóvoltából megismerhetővé válik a koronázó- és a temetkezési templomnak a középkori magyar történelemben betöltött szerepe, a Romkert kialakításának története. A tárlaton a történeti adatok mellett oklevél- és krónikarészletek kaptak helyet, melyek ásatási fényképekkel, tárgyfotókkal, középkori és kora újkori képi ábrázolásokkal egészültek ki.

Az interaktív kiállítás elsősorban gazdag látványelemekkel, világító képekkel, forgatható táblákkal, kijelzőkkel igyekszik különleges élményt.

(MTI)

(Fotó: szikm.hu)