2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

Gumicukor helyett szőlőt az iskolai büfékbe!

Még most is sok a csipsz és a cukros, szénsavas üdítő az iskolai büfékben, ezért augusztus végén körlevélben hívta fel a szakminisztérium az iskolaigazgatók figyelmét a diákok helyes táplálkozására, szeptembertől pedig az Egyszülős Alapítvány kezd kampányt a kisiskolások egészségesebb étkezési szokásainak kialakításáért – írja a Magyar Idők.

A tapasztalatok szerint hiába történt menzareform, azért, hogy minél egészségesebbek legyenek az ételek, és hiába az előírás, amely szerint a csipszadó hatálya alá eső termékek nem árusíthatók az iskolabüfékben, az iskolai étel- és italautomaták, a büfék polcai tele vannak magas só- és cukortartalmú termékekkel.

Augusztusban még azelőtt küldött körlevelet az iskoláknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mielőtt a tankerületek, és az igazgatók megállapodtak volna a büfék üzemeltetőivel. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a szerződésben pontosan szabályozzák, milyen termékek árusíthatók és melyek tiltottak az iskolai büfékben.

Ezúttal az Egyszülős Alapítvány és a TÉT (Táplálkozás, Életmód és Testmozgás) Platform állapodott meg arról, hogy a hazai egészségközpontú szemlélet formálását célzó közös programsorozatot indítanak. – Táplálkozási szokásaik kialakításakor a gyermekek főként a családi példát követik, ezért a szülőkön van a legnagyobb felelősség, hogy megtanítsák nekik, milyen változatosan lehet egészségesen étkezni – jelentette ki Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Németh Kristóf színművész, a Fórum Színház igazgatója, egyedülálló édesapa lesz a kampány arca, aki elmondta, Gumicukor helyett szőlőt szlogennel kopogtatnak be az iskolákba. Leginkább a szülőket szeretnék megtanítani arra, hogy egészséges ételeket tegyenek gyermekeik uzsonnás dobozába.

Statisztikák szerint a magyar lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul egyebek között a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje.

A helyes táplálkozási szokások és az egészséges életmód kialakításának legfontosabb időszaka a gyermekkor – hangsúlyozta Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője.

A két szervezet együttműködése kiterjed közös szakmai anyagok összeállítására, oktatások, bemutatók, nyílt napok szervezésére, közös kampányok megvalósítására. Szeptembertől levélben is megkeresik az iskolákat.

Fotó: MTI/Kászoni László

(magyaridok.hu)