2019-03-23 00:00:00 Korhatár nélkül családi délelőtt a Műcsarnokban

Tanulás és munkával vagy csak pihenéssel teljen a szünidő?

Tanuljon-, dolgozzon-e a gyerek, vagy csak pihenjen és szórakozzon? Ez a nyár nagy kérdése, legalábbis a szülők részéről. Egy részük szerint fárasztó volt a tanév, ezért a gyerek ilyenkor bármit csinálhat. Mások viszont azt mondják, készülni kellene a következő tanévre, ha nem is most mindjárt a szünet elején, de valamikor a közepétől biztosan.

Csütörtökön kicsöngettek az iskolákban, befejeződött a 2016/17-es tanév és kezdetét vette a két és fél hónapos nyári szünet több mint 1, 2 millió általános iskolás és középiskolás számára.

Minden iskolai tanév vége stresszes, mind a pedagógusok, mind a szülők, mind pedig a gyerekek számára, és mindannyian elfáradnak a tanév végére. Természetes, hogy utóbbiak ilyenkor szeretnének minél inkább felszabadultan játszani, barátokkal találkozni, olyan szabadidős tevékenységekben részt venni, amelyekben sok örömet találnak és ki tudják benne pihenni magukat.

Már kiskortól kezdve érdemes ugyanakkor megbeszélni a gyerekekkel, hogyan alakuljon a szünidő. Nem rájuk kell bízni a döntést, csak figyelembe kell venni a véleményüket. Ahogy egyre idősebbek lesznek, úgy egyre inkább beleszólhatnak majd, miként szeretnék eltölteni a nyarat. Akkor már inkább nekik kell azt megbeszélniük a szülőkkel, mert a hátteret elsősorban ők biztosítják hozzá – magyarázta Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1 Ma reggel című műsorában.

Elismerte, hogy a szülőknek nem mindig van annyi szabadidejük, mint a gyerekeknek, így óriási felelősség hárul az iskolákra is, például hogy milyen szabadidős tevékenységeket, táborokat szerveznek. Rengeteg az olyan, ahol nagyon szívesen vannak a gyerekek és jó elfoglaltságot tudnak biztosítani számukra.

Az új tanévvel kapcsolatban kifejtette: a tanulás fogalmát sokkal szélesebben kell értelmezni, mint hogy a gyerekek leülnek a könyv fölé, és feladatokat oldanak meg vagy képleteket memorizálnak. A játékos tevékenységekbe is rengeteg tanulást bele lehet vinni. Akár olyanokat is, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a gyerekek ne felejtsék el a korábban megtanultakat. Az olvasás is nagyon hasznos tevékenység lehet ebből a szempontból – mutatott rá.

A szakértő azoknak, akiknek rosszul sikerült a tanévük, és esetleg megbuktak, vagy hosszabb betegség miatt vizsgát kell tenniük év elején, azt tanácsolta: a júniust még töltsék pihenéssel, utána pedig jól osszák be a szabadidejüket. A tanulás mellett legyen benne pihenés is, hogy a nyár számukra is hozzon örömet, feltöltődést – húzta alá Földi Rita.

(hirado.hu)