2018-05-26 10:00:00 Bringázás az agysérültekért

Tíz nyári tipp a gyermekeknek

Itt a vakáció, ami a gyermekeknek öröm, a szülőknek már kevéssé, hiszen a srácok lefoglalását akkor sem egyszerű megoldani, ha az ember otthon van velük. Erre kínálunk most tíz jópofa és olcsó tippet.

Nagyszerű dolog a nyári tábor, apró probléma, hogy olyan pénzeket kérnek el a legtöbbért, amit egy átlagos családi költségvetés csak egy-két hétre engedhet meg magának egy nyáron. A gyermekek viszont otthon vannak, és le kell valamivel foglalni őket (hogy ez tényleg így van-e, arról majd később), ráadásul lehetőleg úgy, hogy ne üljenek egész nap a számítógép vagy a konzol előtt, de ne is kerüljön mindez túl sokba, mert akkor ott vagyunk, ahol a part szakad.

Ne legyenek illúzióink, ha nem foglaljuk le a gyermekeket, akkor simán eltöltenék az egész nyarat a gép előtt, úgyhogy a Scary Mommy segítségével összeszedtünk tíz tippet.

1. Olcsó mozi

Elég sok moziban akadnak kedvezmények, igaz, néha elég furcsa időpontokban, de végül is szabadok vagyunk, nem?

2. Egy vödör szappanos víz és pár szivacs

Egy meleg nyári nap nyugodtan küldjük ki a gyermekeket például lemosni a család autóját. Vagy a saját játékautóikat. Vagy bármit. A lényeg a nyár + meleg + vizeskedés kombó, aminél kevés nagyobb buli van. Ráadásul a végén, ha némi szerencsénk van, még az autó is tisztább lesz (azért mérget ne vegyünk rá).

3. Irány a helyi könyvtár

Érdemes megnézni a helyi könyvtárak programját, két okból is: egyrészt a legtöbb azért egy hónapot zárva tart nyáron, másrészt (és ez a fontosabb) akadnak érdekes és olcsó vagy ingyenes programok, amiket érdemes kihasználni.

4. Menjünk múzeumba

Itt is ugyanaz igaz, mint a könyvtárak esetében, érdemes szétnézni, nagyon érdekes programokat kínálnak, ráadásul kisgyermekkel megfizethető áron.

5. Állatmenhely

Menjünk el egy állatmenhelyre, sok helyen meg is sétáltathatjuk a kutyákat például. Az már más kérdés, hogy nem leszünk-e eggyel többen a hazaúton…

6. Kavicsgyűjtés és -festés

A program mindkét fele nagyszerű móka. Menjünk ki a szabadba, gyűjtsünk kavicsokat, kisebb köveket, aztán otthon engedjük szabadon kreatív énünket, és fessük be őket. (Tuti tipp: legyen belőlük bogár.)

7. Családi társasjáték nap

Sokat nem kell rajta magyarázni, elő a társasjátékkal és hajrá! Még jobb, ha mindezt a szabadban tesszük.

8. Fotóprojekt

Ha már a kicsit nagyobb gyermekek úgyis állandóan kattintgatnak, adjunk nekik valami ehhez kapcsolódó feladatot, készítsenek fotóriportot egy adott témában.

9. Csillagbámulás

Gyermekként mindenki imádott sokáig fent maradni, hiszen ez tanév közben általában tiltott gyümölcs volt. Nyáron azonban lehetünk kicsit lazábbak, egy felhőmentes este kifeküdhetünk és bámulhatjuk együtt a csillagokat. Milyen jókat lehet ilyenkor beszélgetni!

10. Ijesztgetős meseest

Kapcsoljuk le a villanyt, vegyünk elő egy elemlámpát, és már mehetnek is a félelmetes történetek. (Nyilván a gyermek életkorának megfelelő sztorikról beszélünk.)

Végezetül egy személyes mánia: engedjük néha a gyermeket unatkozni. A mai gyermekeknek ritkán jut ki ez a luxus, pedig az unalom (akármilyen furcsán hangzik) nagyon fontos a fejlődésük szempontjából. Ilyenkor indul be a fantázia, kalandoznak a gondolatok össze-vissza, meglódul a kreativitás, a spontán ötletek – a nyári vakáció legemlékezetesebb pillanatai fejlődhetnek ki egy jófajta unatkozásból!

(csalad.hu)