2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Önéletrajzot írni mindenki tud! – 1. rész

Legalábbis mindenki azt gondolja, hogy tud. A gyakorló HR vezető szerint azonban, ez nem igaz. Valamilyet bizonyára mindenki tud írni, de olyat, ami a munkáltatónak tényleg azt árulja el, hogy én vagyok a számára megfelelő, olyat bizony kevesen - írja a Csaladhalo.hu.

Hogy miért? Nagy valószínűséggel azért, mert nem szánnak rá elég időt és energiát. Pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lennének azok a tipikus hibák, amikre szinte minden álláskereséssel foglalkozó oldal felhívja a figyelmünket. Először is fogalmazzuk meg, hogy mi is az az önéletrajz. Az önéletrajz egy szakmai bemutatkozás, egyben az első benyomás rólam. Az önéletrajz egy esszenciája a személyiségemnek és a szakmai múltamnak. Kicsit tágabban értelmezve, az önéletrajz én magam vagyok.

Másodszor pedig kövessük végig gondolatban az önéletrajzunk útját addig a pontig, amíg a kukában, vagy éppen valakinek az asztalán landol, aki jó esetben alkalmazni fog bennünket. Lépjünk ki a saját oldalunkból és lássuk az önéletrajzot a HR szakember szemével: mit mond rólunk az a két oldal? Hiszen az önéletrajzom 1-2 oldalas írás rólam, ami alapján a szakember meg kell tudja állapítani, hogy alkalmas vagyok-e az adott feladat elvégzésére, vagy nem. A legjobb színben szeretnénk feltüntetni magunkat, mégis oly sokszor nem sikerül.

A HR szakértő azt tanácsolja, hogy ha tökéletesen meg tudunk írni egy szöveget, és ha értünk annyira a géphez, hogy szép kis dokumentumokat tudunk szerkeszteni, akkor készítsünk egyedi önéletrajzot. Majdnem annyit nyom a latba a forma is, mint a tartalom.

Ha viszont nem áll fent a fenti állítás és nem tudunk biztonsággal szöveget szerkeszteni, akkor vagy használjunk egy sablont, vagy kérjünk meg egy hozzáértő barátot, hogy segítsen. Nézzünk egy hagyományos önéletrajzot – merthogy vannak ám nem hagyományosak is. Ha hagyományos, sem muszáj az Europassnál maradni, hacsak nem kifejezett kérés, hogy az legyen.Lépjünk ki az Europass merev kereteiből és legyünk kicsit egyediek, ne unalmasan átlagosak. Számtalan fantáziadús sablon van fent az interneten. Bátran lehet őket használni! Ha mégis ezt választjuk, az önmagában nem baj, csak tudnunk kell, hogy akkor ezt a (tömeges, unalmas) képet mutatja rólunk az önéletrajzunk.

A teljes cikk elolvasható a csaladhalo.hu-n.

csalad.hu