2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

A panellakások kelnek el a leggyorsabban

Tizennégy százalékkal csökkent tavaly a családi házak átlagos értékesítési ideje, így egy családi ház átlagosan kevesebb mint fél év alatt kelt el. A panellakások értékesítési ideje 15 százalékkal nőtt, de még így sem kellett 2,5 hónapnál többet várni a sikeres eladásukhoz – írja a portfolio.hu

A paneleket és a családi házakat Budapesten veszik meg a leggyorsabban, míg a legtöbbet a nyugati országrészben kell várniuk az eladóknak. A tégla lakások eladóinak ezzel szemben keleten és Pest megyében kell türelmesebbnek lenniük - derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.

A családi házak átlagos értékesítési ideje 189 napra csökkent tavaly, a tégla építésű társasházi lakásoké az előző évihez hasonló maradt. Egy panellakás eladása átlagosan 72 napba telt.

A lakásértékesítési idő a fővárosban a legrövidebb minden szegmensben. Budapesten kívül átlagosan a leggyorsabban Pest megyében keltek el a családi házak, mindössze 6 nappal tartott tovább, mint a fővárosban. A lakások értékesítési ideje azonban mindenhol jelentősen egyszerűbb, mint a családi házak eladása. Míg a családi házakat a legtöbb helyen mintegy fél év alatt lehet eladni, addig a lakások, különösen a panelek Budapesten akár 2 hónap alatt gazdára találnak. 2016-ban a korábbi két évben megkezdődött trend folytatása volt érezhető a piacon. 2013-hoz képest, amikor a válság időszakában a legnehezebb volt lakást eladni, folyamatosan csökkent az átlagos értékesítési idő a hálózat által értékesített lakóingatlanoknál. A társasházi lakások esetében tavaly a válság előtti évek során megszokott két-három hónapra csökkent az átlagos értékesítési idő, míg a családi házaknál is 20 százalékkal csökkent a hirdetés feladásától a szerződés megkötéséig eltelt időszak hossza. Ez azonban még mindig egy hónappal hosszabb, mint 2009-ben volt.

"A piacon 2017-ben is hasonló dinamikát várunk, elsősorban az új építésű lakások piacán számítunk lényeges áttörésre" - mondta el Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum elemzési vezetője. Azokban a szegmensekben ahol az átlagos értékesítési idő már elérte a válság előtti évek szintjét, további csökkenés nem várható. A lakáspiac erős területi koncentrációja miatt, idén is lényegesen könnyebb lesz az értékesítés a fővárosban és környékén, valamint a nyugati országrész megyéiben, különösen a Balaton-parti településeken és az osztrák határ menti megyékben.

(portfolio.hu)