2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

Balog Zoltán: középpontban a családok

Az idei a béremelések éve volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felügyelt ágazatokban, és ez a program jövőre is folytatódik – mondta Balog Zoltán miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Kulturális bizottságának ülésén.

Az Emmi munkájának középpontjában a családok, a felzárkózás, a munkakörülmények javítása és a béremelések állnak – derült ki a miniszter éves beszámolójából. Balog Zoltán hangsúlyozta: az idei trendek folytatódnak, januártól 15 százalékkal emelik a kulturális közalkalmazottak bérét.

Jelentős segítség érkezett a közszférában dolgozóknak a miniszter szerint a családpolitikán, az otthonteremtési kedvezményeken keresztül. Ennek látszanak is az eredményei: 2016 augusztusában 6 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban, míg a munkanélküliek száma 76 ezer fővel csökkent.

Balog Zoltán kiemelte: az oktatásra fordított állami kiadások Magyarországon nőttek a legnagyobb arányban Európában. A köznevelés átalakítását szeretnék lezárni az év végére – jelentette be, hozzátéve, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésével maga sem volt teljesen elégedett. Beszámolója szerint 58 területi központot hoztak létre, a szakképzés felügyelete a nemzetgazdasági tárcához került, az iskolaigazgatók nagyobb önállóságot kaptak, és a tanfelügyeleti rendszer segítségnyújtó szerepét is erősítették.

A pedagógusok bére szeptemberben – az általános pedagógus-bérmelés nyomán – átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett, a tanulók kétharmada kap ingyenes tankönyvet, a tankönyvellátás mégis kevesebbe kerül, a KLIK adósságállománya szinte eltűnt.

Balog Zoltán szerint fontos cél a digitális oktatás fejlesztése: javítják az eszközellátottságot, az iskolák internet-hozzáférését, módszertani képzéseket hirdetnek és átalakítják a kerettanterveket.

A miniszter kiemelte: már több mint egymillió tanuló sportol minden nap, de a versenysportba belépők száma és a rendszeresen sportolók aránya is emelkedett.

A kulturális költségvetés az idei 52 milliárdról jövőre 125 milliárd forintra nő, köszönhetően a kulturális nagyberuházásoknak, a kulturális alapellátás fejlesztésének és a kulturális közalkalmazotti bérpótlék bevezetésének.

A nagyberuházások közül kiemelte a Liget Budapest projektet, a Nemzeti Múzeum fejlesztését, az Országos Széchényi Könyvtár rekonstrukcióját, az Operaház felújítását és az Eiffel Bázis létrehozását.

Duró Dóra (Jobbik) szerint sok üdvözlendő lépés történt a családpolitikában, ezek hatékonysága mégis megkérdőjelezhető. Balog Zoltán a javuló születési rátára hívta fel a figyelmet, elismerve, hogy "a nagy fordulat még nem történt meg". Egyre több azonban a biztató jel, tavaly például ötödével nőtt a házasságkötések száma – mondta el a miniszter.

(MTI/csalad.hu)