2017-10-19 00:00:00 21. Csabai Kolbászfesztivál

A főváros képes biztosítani a hajléktalanok számára a szükséges segítséget

A főváros saját intézményrendszerén belül, illetve több civil szervezettel együttműködve minden hajléktalannak biztosítani tudja a szükséges segítséget, ellátást - mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István azt mondta, hogy a hajléktalanokat a nappali és éjszakai szállások mellett étkeztetési, lakhatási, foglalkoztatási és egészségügyi programok, szolgáltatások segítik. A közterületeken így csak azok élnek életvitelszerűen, akik elutasítják a segítséget - emelte ki, jelezve, hogy Budapesten 7535 hajléktalannak jut szálláshely.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti vezetője kijelentette: Budapesten senkinek nem kell azért az utcán maradnia télen, mert nincs elég szállás, és nem igaz az a sztereotípia sem, hogy ezek az intézmények veszélyesek, kilencvenkilenc százalékuk ugyanis biztonságos és tiszta.

Tarlós István rossz adatnak nevezte, hogy a kamarákkal figyelt 27 budapesti aluljáróban mintegy száz hajléktalan tartózkodik rendszeresen. Kiemelte, számukra is megfelelő megoldást kell találni. Szólt arról is, a főváros munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti, a város idei költségvetésében nem kis összeg, összesen 430 millió forint áll rendelkezésre a hajléktalanellátásra.

Tarlós István azt kérte az újságíróktól, hogy vegyék tudomásul azokat a rendészeti intézkedéseket is, amelyek a budapesti közterületek funkcionális használhatóságát segítik, például a kiemelt aluljárókban. "Nem ördögtől való elhatározás ez" - fogalmazott.

Morva Emília elmondta még, a fővárosban élő hajléktalanok összetétele folyamatosan változik, ugyanakkor létszámuk nem emelkedik. Kérdésre válaszolva hozzátette, olyan speciális férőhelyekre lenne még szükség, akár a jelenlegiek egy részének átalakításával, amelyeket kifejezetten mozgássérült, vagy testi, lelki betegségben szenvedők befogadására készítettek elő.

Tarlós István megjegyezte, a hajléktalanok pontos száma nem határozható meg, összeszámlálásukat ugyanis az állandó változások mellett a hajléktalanok egy részének rejtőzködése sem teszi lehetővé. "Az állam akart egy ekkora csarnokot építeni, akkor üzemeltesse!" - válaszolta a főpolgármester a Dagály uszoda jövőjére vonatkozó kérdésre, hozzátéve, a város nem akar "ráfizetéses boltot".

Tarlós István szintén kérdésre válaszolva elmondta, a városvezetés és a Budapesti Fesztiválzenekar "kibékült". Emlékeztetett arra, a legfeszültebb pillanatban sem vonták kétségbe a zenekar művészi értékét, a jövő évi költségvetés elfogadásakor pedig újra egyeztetnek majd annak érdekében, hogy mindkét félnek elfogadható megoldás szülessen a támogatásról.

(mti/fotó: Gede Márton, My Budapest Photo Project)