csalad.hu - Többgenerációs otthonteremtés: társasházak tetőterének beépítésekor is jár a CSOK
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Többgenerációs otthonteremtés: társasházak tetőterének beépítésekor is jár a CSOK

csalad.hu
2021. jan. 5. 13:35
(5) Többgenerációs otthonteremtés támogatása

A társasházak tetőterének beépítésére is igénybe vehető a CSOK – közölte Novák Katalin családokért felelős miniszter Facebook-oldalán közzétett videójában, amelyben olvasói kérdésekre válaszolt.

Január 1-jétől a tetőtér-beépítésre is igénybe vehető akár a teljes összegű CSOK támogatás; egy gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 gyermek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető a CSOK-on keresztül. A CSOK akkor is jár, ha még nem születtek meg a gyermekek, vagy még nincs úton a baba, de tudja a pár, hogy gyermeket szeretne vállalni – emlékeztetett a miniszter.

Olvasói kérdésre válaszolva Novák Katalin elmondta, hogy a társasházak tetőterének beépítésére is igénybe vehető a CSOK. Ennek feltétele, hogy a tetőtér-beépítéskor egy külön bejáratú lakást kell kialakítani. Tehát ha van egy olyan társasház, amelynek a tetőterében egy lakást tudnak kialakítani, akkor ehhez is igénybe vehető a teljes összegű, akár 10 millió forintos CSOK-támogatás – tudatta.

Arra az olvasói kérdésre, hogy ellenőrizhetik-e, lakik-e valaki a tetőtérben, Novák Katalin úgy válaszolt, hogy természetesen ezt is ellenőrizhetik. – Az Otthonteremtési támogatásokkal a lehető legszélesebb kört szeretnénk elérni, és a lehető legkisebbre – lehetőség szerint nullára – hagyjuk a visszaélések lehetőségét, ezért ellenőrzésekre is lehet számítani többek között itt is – fogalmazott a családokért felelős miniszter.

Többen kérdezték, hogy abban az esetben is lehet-e igényelni a támogatást, ha a család már most is egy olyan otthonban lakik, amelynek a tetőterét be lehetne építeni, és az ő tulajdonukban lenne a tetőrében kialakított lakás is. A válasz az, hogy ilyenkor nem vehetik igénybe a CSOK-ot, mivel ebben az esetben feltétel az, hogy ne ugyanaz a család lakjon az alsó lakásban és a tetőtéri lakásban.

– A többgenerációs otthonok létrehozását segítő támogatás célja, hogy a fiatalok beköltözzenek a tetőtéri lakásba, az idősebb generáció számára pedig megmarad a földszinti lakás – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: a társasház tetőterének beépítésekor sem lehetséges az, hogy egy emeleti lakás tulajdonosai terjeszkednek felfelé. Csak akkor igényelhető a CSOK, ha valaki megvásárolja úgy a társasház tetőterét, hogy ott új lakást alakít ki. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a teljes, új otthonhoz igényelhető, akár 10 millió forint vissza nem fizetendő CSOK támogatás jár.


(fotó: Shutterstock)