Segítséget kapnak a családok iskolakezdéskor - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Segítséget kapnak a családok iskolakezdéskor

FICSAK
2020. aug. 18. 14:19
Támogatások, kedvezmények

A Fiatal Családosok Klubja összegyűjtötte a szülők számára, hogy mely intézkedések segíthetik az iskolás és óvodás korú gyermekek családjait.

Ingyenes tankönyvellátás

2013-ban indult el az ingyentankönyv-program, melynek köszönhetően 2019-ben szociális alapon már a diákok 85 %-a részesült ingyenes tankönyvellátásban. A 2020/2021-es tanévtől kezdve pedig már minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül.

Ingyenes és kedvezményes étkeztetés

Az idei tanávben is folytatódik a gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése. Azok a szülők, akik gyermekei közoktatásban részt vesznek, már legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal.

A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát szintén ingyen étkezhet.

Előrehozott családi pótlék

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy segítség a családok számára, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár, ezzel is megkönnyítve az iskolához szükséges kellékek beszerzését.

Iskolakezdési támogatás

A munkáltató döntésétől függően támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését. Fontos tudnivaló, hogy dönthet úgy a munkáltató, hogy mindkét szülő kap iskolakezdési támogatást, akár abban az esetben is, ha ugyanazon munkáltatónál dolgoznak. Ennek feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

Beiskolázási támogatás

Idén is több önkormányzatnál lehet igényelni beiskolázási támogatást, amelynek összege általában 6-20 ezer forint. Fontos azonban, hogy a diák lakcíme az adott településen legyen, Budapest esetén, az adott kerületnél lehet érdeklődni a támogatásról, melynek mértéke városonként, kerületenként eltérhet.

Ingyenes KRESZ-vizsga és tréning

Ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehetnek részt a CSED-, GYED-, GYES-ellátásban részesülők és a húsz év alatti fiatalok. Azok a fiatalok, akik a vészhelyzet ideje alatt betöltötték a KRESZ-tanfolyam 20 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

Ingyenes nyelvvizsga

Idén július elsejétől a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga visszatérítésének lehetőségét. Azok az édesanyák, akik a veszélyhelyzet ideje alatt betöltötték a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, ők veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhetnek a lehetőséggel.

(fotó: FICSAK)