Pályázat: Az endometriózis nem a hiszti latin neve - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Pályázat: Az endometriózis nem a hiszti latin neve

„Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány
2020. ápr. 3. 12:57
Életmód

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány pályázatot hirdet „Az endometriózis nem a hiszti latin neve” címmel. A pályázat célja felhívni a figyelmet az endometriózisra, és támogatni ezzel a betegség korai diagnosztizálását.

Fájdalmas menstruáció? Állandóan visszatérő, krónikus kismedencei görcsök? Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom? Ezek egy betegség, az endometriózis tünetei is lehetnek.

Az endometriózis gyógyíthatatlan, krónikus betegség, amely a meddőség egyik vezető oka. Hazánkban több mint 200 ezer, vagyis minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas menstruáció, melyet a méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet méh üregén kívüli megjelenése és szaporodása okoz. A menstruációs fájdalmaktól az érintettek 82%-a szenved, fájdalommal járó szexuális életről a betegséggel küzdők 48%-a számolt be. A tünetek megjelenésétől a diagnózisig átlagosan csaknem 5 év telik el, mert sok nő nincs tisztában szervezetének egészséges működésével, ezáltal nem ismeri fel a betegségre utaló jeleket.

Az "Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai közhasznú civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását.

Idén márciusban az Endometriózis Világnap adott alkalmat arra, hogy az alapítvány felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel több világnapi rendezvény elmaradt, de egészen április végéig beadható pályázattal szeretnék felhívni a figyelmet az endometriózisra, és támogatni ezzel a betegség korai diagnosztizálását.

Részletek: https://endometriozismagyarorszag.hu/endometriozisnagykovetepalyazat/