Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára Facebook bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 12 évben három és félszeresére emelték a családokra fordított összeget és több új támogatást vezettek be.

Arra is kitért, hogy a családok jelenleg több mint harminc támogatási formát vehetnek igénybe, amelyekről immár videóbeszélgetésben is tájékozódhatnak. Az új szolgáltatás a csalad.hu oldalon, az ügyfélpont menüpont alatt érhető el. Az online megbeszélésen a Családbarát Magyarország Központ ügyfélpontjának felkészült szakemberei adnak információt az elérhető családtámogatási lehetőségekről, a jogszabályi feltételekről és az ügyintézés folyamatáról is az érdeklődőknek. Az online videóbeszélgetéshez 9 és 15 óra közötti időpontot lehet foglalni, hétfőtől csütörtökig. Az érdeklődők 45 perces időkeretben, a Teams rendszerén keresztül tehetik fel kérdéseiket. Regisztrálni a https://csalad.hu/ugyfelpont/ felületen lehet, ahol néhány adat és a tájékoztatás témájának megjelölésével foglalható időpont.

Hornung Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett továbbra is működik a Családbarát Magyarország Központ Ügyfélpontjának e-mailben elérhető szolgáltatása, amely már egy éve gyors és közérthető válaszokkal segíti a családtámogatási formák iránt írásban érdeklődőket. Az eddigi tapasztalatok alapján a családok leggyakrabban az otthonfelújítási támogatás, a jelzáloghitel-csökkentés, a Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a falusi CSOK igénybevételének részleteiről tájékozódnak, de bármely támogatásról információt kaphatnak.

Az államtitkár azt írta, az érdeklődők ugyancsak a csalad.hu oldalon használhatják a Családtámogatási Kalkulátort is, amellyel személyre szabott kalkulációt végezhetnek az elérhető támogatási formákról. A mintegy másfél éve elindított kalkulátorral 35 féle támogatási formáról, már csaknem 170 ezer esetben végeztek részletes számítást a családok.

Az érintettek rendelkezésére állnak a fővárosi és megyei kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatai és a kormányablakok is, valamint hívhatják a Magyar Államkincstár telefonos ügyfélszolgálatát, ahol a továbbiakban is tájékoztatást kaphatnak a családtámogatások igénybevételéről.

Arra buzdítják a családosokat és a családalapítás előtt állókat - írta bejegyzésében Hornung Ágnes -, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel, így még könnyebben és egyszerűbben juthatnak hozzá a támogatásokhoz.