Novák Katalin: Számomra csodálatos dolog szülőnek lenni! - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: Számomra csodálatos dolog szülőnek lenni!

Szöveg: Bors, fotó: Förster Tamás
2020. okt. 26. 11:28
Támogatások, kedvezmények

Gyermekeket nevel, mindennap dolgozni jár, sportol, és bizony néha ő is odaégeti a süteményt. A Bors Novák Katalinnal, a családokért felelős miniszterrel beszélgetett.

– Azt gondolom, hogy a családokért dolgozni megtisztelő feladat, ezért örülök, hogy most még erősebb fokozatba tudunk kapcsolni. A miniszteri kinevezésre nem számítottam, de megtisztelő lehetőség – mesélte a Borsnak Novák Katalin.

– Három gyereket nevelünk a férjemmel. Tudom, mennyire nehéz meghozni a gyermekvállalásról, a családalapításról szóló döntést. Ilyenkor rengeteg kérdés merül fel: biztos ő az én társam? Készek vagyunk arra, hogy egy életre elköteleződjünk? Jó szülők leszünk? Nőként ilyenkor ráadásul ideiglenesen parkolópályára tesszük a szakmai előmenetelünket. Azt gondolom, a saját élethelyzetem is segít mások megértésében – folytatta a miniszter, aki gyermekkorában orvos szeretett volna lenni.

"Pontosan emlékszem minden egyes trükkre"

– Azt nem mondanám, hogy szorgalmas diák voltam. Inkább az a típus, aki akkor képes a legjobb teljesítményre, amikor már nagy rajta a nyomás. Ilyenkor mindig odaraktam magam és megsokszoroztam a teljesítményem. Természetesen voltak elvárásaim magammal szemben, így a feladatokra igyekeztem felkészülni, például a továbbtanulásra is. Viszont nem voltam eminens, és ez a gyereknevelésnél rendkívül jól jön. Egészen pontosan emlékszem minden egyes trükkre, amit alkalmaztam, és azokra az érzésekre, amik övezték azt, ha mondjuk becsúszott egy rossz jegy. Ezeket a helyzeteket most szülőként élem át, így érzek bizonyos cinkosságot a gyerekeimmel – mondta nevetve a miniszter.

A családban három gyerek van: a 17 éves Ádám, a 14 esztendős Tamás és a legkisebb Kata, aki 12 éves.

– Mindhárom gyermekünk érdeklődő és nyitott a világra, és ami még fontosabb, nagyon szoros a kapcsolat közöttünk. Nagyon szeretnek olvasni, falják a könyveket. Olvasnak a villamoson, néha még az utcán, menet közben is, olvasnak ébredés után és lefekvés előtt. Egy hétvége alatt kiolvasnak egy regényt – mesélte büszkén Novák Katalin.

Olyannyira a könyvek szerelmesei a gyerekek, hogy Tamás megírta Kata kedvenc könyve, a Harry Potter előzménytörténetét a húga születésnapjára.

"Olyan hétköznapi kihívásokkal szembesülök, mint más családanyák"

– A férjem ugyan hacsak teheti, kerüli a nyilvánosságot, védjük is a családi életünket azonban minimálisan mégis betekintést engedünk abba, hiszen úgy érzem, ennyivel tartozom én is azoknak az embereknek, akik figyelemmel kísérik a munkámat. A férjemet az egyetemen ismertem meg, ő is közgazdász. Hatalmas segítség otthon, hiszen nincs olyan feladat, amit ne tudnánk megosztani egymás között. Olyan hétköznapi kihívásokkal szembesülök, mint más családanyák. Igyekszem helytállni otthon és a munkában is, ami nem mindig sikerül. Előfordul, hogy csak éjfélkor jut eszembe, hogy nem vasaltam ki a gyerek ünneplőjét, és van, hogy odaégetem a süteményt.

A munka és a család mellett egy nőnek hobbira is szüksége van.

– A mozgás a hobbim. Egy héten legalább hatszor futok vagy edzek reggelente. Csak akkor hagyom ki, ha már a hajnali órákban feladatom van. A sport mellett nagyon szeretek filmet nézni. Élvezem, hogy a gyerekeim már abban az életkorban vannak, hogy partnerek abban, hogy közösen megnézzünk egy jó filmet vagy elővegyünk egy jó társasjátékot – zárta a miniszter.