Novák Katalin: a cél, hogy otthonok épüljenek fiataloknak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: a cél, hogy otthonok épüljenek fiataloknak

Szöveg: Mandiner, fotó: Förster Tamás
2020. szept. 24. 8:40
Támogatások, kedvezmények

A cél, hogy otthonok épüljenek, és olyan fiatalok tudják tulajdonukba venni, akik családot alapítanak, gyermekeket nevelnek – mondta a Mandinernek Novák Katalin. Az interjúban a készülő második Családvédelmi Akciótervről is elárult részleteket a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

– Az államtitkári pozíciót miniszterire emelésénél a cél a családok képviseletének a további erősítése volt – erre talán most még nagyobb szükség van, mint korábban. Arra még nem volt példa Magyarország történetében, hogy a családoknak önálló miniszteri képviselete legyen a kormányban – mondta a Mandinernek adott interjúban az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter.

– A Családvédelmi Akcióterv nemrég múlt egyéves, és látjuk, miben tudott komoly segítséget nyújtani. Babaváró támogatás, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, bővülő otthonteremtés, négygyermekes édesanyák szja-mentessége, nagyszülői GYED, bölcsődeépítések. Széles rétegekhez jutunk el, és ezek a programok nagyon népszerűek – összegezte az eddig elért eredményeket a tárca nélküli miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a háromgyerekes anyák is kaphatnak-e szja-mentességet a jövőben, azt válaszolta, hogy dolgoznak rajta.

Otthonteremtési progra, amely a gazdaságot is élénkíti

„Mi azt szeretnénk, ha otthonok épülnének.”

– Most egy olyan otthonteremtési programon dolgozunk, amely egyúttal a gazdaságot is élénkíti. Ha csak a gazdasági szempontokat tartjuk szem előtt, bármit lehet építeni: vásárlóközpontokat, irodaházakat, bármit, de számunkra az sem mellékes, hogy mit építünk. Mi azt szeretnénk, ha otthonok épülnének, ha olyan emberek tudnák azokat tulajdonba venni – és nem csak birtokba –, akik később családot is alapítanak, vagy már most gyermekeket nevelnek – fejtette ki Novák Katalin.

A lap felidézte Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnökének néhány nappal korábbi javaslatát, miszerint 0 százalékos kamatozású hitellel segítsék az új, zöld otthonok építését és vásárlását. Arra a kérdésre, hogy a tervek kapcsolódnak-e ehhez, Novák Katalin azt válaszolta, hogy igen, kapcsolódnak. „Ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai” – tette hozzá.

„Ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen”

A készülő családtámogatási konstrukciókkal kapcosaltban elmondta, hogy egyrészt bővítik az eddigieket, másrészt lesznek új elemek is. „Alapelv, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult, sokan most sem tudják, milyen lehetőségeik vannak. Ma egy fiatal házaspár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat(...), ehhez jön még 10 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön is, amelyet hosszútávon részletekben kell visszafizetni. Összesen 35 millió forintról beszélünk – ez jelentős mozgástér, még Budapesten sem kevés, nem hogy vidéken. Ezzel gyakorlatilag egy fiatal házaspár úgy tudja elkezdeni a közös életet, hogy nem arról fog szólni a következő 20 évük, hogy egy önálló otthonért dolgozzanak. Nem csak akkor lesz esélyük arra, hogy egy saját otthonban neveljék fel a gyerekeiket, ha a szülők tudták őket támogatni. Ez a generáció kap egy esélyt arra, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, függetlenül attól, ki mit hozott otthonról. Ez egy soha nem látott lehetőség.”

Szervezeti átalakítások

„két államtitkár fogja segíteni a munkámat”

„Egy remek, összeszokott csapattal dolgozom 2014 óta. Ez a csapat együtt is marad, senkinek nem kell attól félnie, hogy elveszíti az állását. Bizonyos értelemben még erősödünk is: két államtitkár fogja segíteni a munkámat. Lesz egy parlamenti ügyekért felelős államtitkár, ő Zsigó Róbert, aki több mint húsz éve megválasztott parlamenti képviselő, s eddig is államtitkárként dolgozott az Agrárminisztériumban; és lesz egy stratégiáért és koordinációért felelős államtitkár, ő pedig Ekler Gergely lesz, a jelenlegi kabinetfőnököm.” – mondta Novák Katalin az október elsejei változással kapcsolatban.

– Az államtitkári összlétszámban ez nem jelent majd bővülést. Nem az a cél, hogy felesleges új pozíciók jöjjenek létre, és az sem, hogy költségeket növeljünk. Ezért aztán nem is költözünk el, maradunk a Szalay utcában, közigazgatásilag ugyanakkor az EMMI szervezetéből kiválunk, a munkánkat innentől a Miniszterelnökség segíti. Alig várjuk a közös munkát – zárta az interjút a családokért felelős tárca nélküli miniszter.