Németh Franciska: „Ez most egy közös harc” – a koronavírusról egy ápoló szemével - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Németh Franciska: „Ez most egy közös harc” – a koronavírusról egy ápoló szemével

Muhari Judit
2020. márc. 27. 6:00
Otthon a család

Németh Franciska fiatal édesanya, korábban a Barátok közt színésznője volt, több egészséges életmódot népszerűsítő kampányban vett részt, most pedig a koronavírus-járvány miatt megalakult „Maradj otthon!” mozgalom csapatának tagja. Nem mellesleg ápolóként dolgozik a Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztályán. A csalad.hu-nak adott interjúban azt mondta, nagyon bizakodó.

Hangadó – ezt mondta rólad egy egészségügyben dolgozó ismerősöm. A szó jó értelmében akasztotta rád ezt a jelzőt.

– Néhányan összefogtunk, és elindítottuk a „Maradj otthon!” kampányt. Páran aktívabbak vagyunk a médiában, sokan ismerik a csapatból kollégámat, Kőnig Róbert gyermeksebészt is (Kőnig Róbert a csalad.hu-n is adott tanácsokat a szülőknek – a szerk.) Ezt az ismertségünket használjuk most ki.

Milyen hatással van az osztályra a koronavírus-járvány?

– Második hete itthon vagyok a kisfiammal. Ennek csak egyik oka, hogy nincs bölcsőde. Az osztály vezetői döntöttek arról, hogy akinek kisgyermeke van, otthon maradhat. Nálunk a nagyszülők – nagyon helyesen – vidéken önkéntes karanténban vannak. Tulajdonképpen lehetőségem sem lenne arra, hogy rábízzam a kisfiamat valakire a 12 órás műszakom alatt. Egy másik kolléganőmnek óvodás a gyermeke, ő is otthon maradhat. Nagyon hálásak vagyunk ezért, hiszen nem kellett választanunk, hogy otthon, vagy a munkahelyen álljunk helyt.

A műszakban lévő kollégák így többet dolgoznak. Bírják még?

– Nemcsak a kisgyermekesek, hanem a 65 éven felüliek is kimaradnak a betegellátásból. Ez azt jelenti, hogy az orvosaink egészen elképesztően sokat dolgoznak. De nagyon tettre kész az egészségügyi társadalom. Még amellett is, hogy rengeteg a bizonytalanság, nem tudjuk, mit hoz a holnap, mindenki ugrásra kész. Pontosan tudjuk, hogy rajtunk a világ szeme, nagyon ott kell lennünk.

Szülőkre vonatkozó intézkedéseket is bevezettek az osztályon?

– Az alapvető szülői- és gyermekjogokat szem előtt tartjuk, de szigorításra szükség volt. Az intézmény ezt úgy oldotta meg, hogy a kis betegeket nem látogathatják korlátlanul a hozzátartozók. Az egyik szülő folyamatosan jelen lehet. Normál esetben lehetőség van arra, hogy mondjuk nappal a gyermeke mellett tartózkodó édesanyát éjszakára leváltsa az apuka. Ilyet most nem lehet csinálni. A szülők is partnerek ebben, megértik és betartják a szabályokat. Ez jó, mert azt mondja mindenki, hogy ez most a vihar előtti csend, és jön majd a nagy robbanás.

Még nincs a csúcson a járvány?

– Hála az égnek, nincs. Egy csomó jó és biztató dolgot látok.

A pozitív jelzésekre nagy szükség van. Mire gondolsz?

– Az biztos, hogy többen betegek, mint ahányan a hivatalos adatokban szerepelnek. A legnagyobb jószándék mellett sem szűrhető ki mindenki. De az, hogy itthon a járvány megfékezéséhez szükséges intézkedéseket időben meghozták, mindenképpen jó. Talán a Maradj otthon! mozgalomnak is köszönhető, hogy üres utcákat látunk. Ez rengeteget számít. Bő egy hete az emberek többsége otthon tartózkodik, a vírus terjedése lelassul. Ennek hatása biztosan meglesz néhány hét múlva. A döntéshozók mellett ugyanis a lakosság hozzáállása is elképesztően pozitív. Nagyon sokan megértették, hogy ez most egy közös harc. Nincs, akinek könnyű most ez a helyzet, de most mindenkire szükség van. Ezt értették meg az emberek. Én egészen bizakodó vagyok.

A témával kapcsolatos további hasznos írásokat olvashat a csalad.hu Otthon a család rovatában.