Nem ajánlott elhalasztani a gyerekek kötelező védőoltását - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Nem ajánlott elhalasztani a gyerekek kötelező védőoltását

csalad.hu
2020. ápr. 3. 11:53
Kisgyermeket nevelünk

Nemhogy nem ellenjavallt, hanem kifejezetten kívánatos az, hogy a kötelező védőoltási rendszerben szereplő védőoltásokat a gyermekek időben megkapják – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

– Nemhogy nem ellenjavallt, hanem kifejezetten kívánatos – éppen a járványügyi helyzetet erősítve –, hogy valamennyi, a Magyarországon kötelező védőoltási rendszerben szereplő védőoltást a gyermekek időben megkapjanak – jelentette ki az országos tisztifőorvos.

Hangsúlyozta: az életkorhoz kötött kötelező védőoltásoknak semmilyen szempontból nem indokolt az elhalasztása.

Elmondta, hogy ha a védőoltás beadásához be kell menni a házi gyermekorvos rendelőjébe, akkor a tanácsadáson elvileg beteg gyermek nem lehet jelen.

– Azt javasolják a házi gyermekorvosok – amivel én is azonosulok –, hogy próbáljanak meg nagyon szigorúan időpontra érkezni, és a rendelőben egyszerre csak egy édesanya egy gyermekkel legyen jelen – mondta Müller Cecília.

– A védőnői ellátást is úgy szerveztük meg, hogy minél kevesebb személyes kontaktusra kerüljön sor. A védőnőktől nem áll távol ez a feladat, hiszen miután az újszülöttel távozik az anyuka a kórházból, rögtön hívhatja őt telefonon, és konzultációs lehetősége folyamatosan rendelkezésére áll – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Közölte, hogy azok a védőoltások, amelyeket kampányoltás formájában adnak be az iskolákban, most értelemszerűen halasztódnak a járványt követő időszakra, de ezek is meg fognak történni.

Az országos tisztifőorvos háláját fejezte ki a Házi Gyermekorvosok Szövetségének és más háziorvosi szakmai szervezetnek, hogy segítik a járványügy munkáját. Hiszen közösen kell tennünk azért, hogy minél kevesebb áldozat árán tudjunk túllenni ezen a járványos időszakon – fogalmazott.

(fotó: Shutterstock)