Munkahelyi gyermekfelügyelet alacsonyabb közteher mellett - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Munkahelyi gyermekfelügyelet alacsonyabb közteher mellett

Magyar Nemzet
2020. máj. 7. 12:28
Támogatások, kedvezmények

Új, a munkahelyükre bejáró szülők mindennapjait nagyban megkönnyítő lehetőség nyílt meg április 30-án. A kormány rendeletében úgy határozott, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt minden munkaadó – tehát az állami intézmények is – szervezhet napközi felügyeletet a náluk dolgozó munkavállalók gyermekeinek, mégpedig a korábbinál jóval alacsonyabb közteher mellett.

A rendelet szerint a munkahelyi gyermekfelügyelet a legalább 20 hetes, de legfeljebb 14 éves gyermekeknek szólhat, természetesen csak akkor, ha a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Erről a szülőnek írásos nyilatkozatot kell tennie – számolt be a Magyar Nemzet.

A munkahelyi gyermekmegőrző munkanapokon reggel hat és este hat óra között fogadhatja a kicsiket, mégpedig kiscsoportos formában: egy-egy csoportban legfeljebb öt gyermek lehet. Az nem akadály, ha különböző életkorú gyermekek kerülnének egy csoportba.

A munkahelyi gyermekfelügyelet legfontosabb, egyenesen elengedhetetlen feltétele a megfelelő szakszemélyzet. Felügyelő csak az lehet, aki olyan végzettséggel, szakképesítéssel rendelkezik, amellyel bölcsődében dolgozhat, napközbeni gyermekfelügyeletet láthat el vagy bizonyos munkakörben köznevelési intézményben elhelyezkedhet.

Alacsonyabb közteher

Az állam a maga részéről alacsony adóval segíti a dolgozó szülők mostani helyzetére megoldást kínáló lehetőséget – ennek részleteiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője beszélt a Magyar Nemzetnek. – A kormányrendelet értelmében a munkahelyi gyermekfelügyeletet ellátó foglalkoztatott jövedelme után kevesebb közterhet kell fizetni április, május és június hónapban – kezdte Kis Péter András. A felügyelő keresményéből – szemben az általános szabályokkal – kizárólag a négyszázalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7 710 forintot kell befizetni. A szóvivő hozzátette azt is, hogy a munkaadónak áprilisra, májusra és június­ra nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást lerónia a gyermekfelügyelőt megillető juttatás után.

A felügyelő – az általános szabályok szerint is – alkalmi munkavállalóként és nyugdíjasként is foglalkoztatható. Ezekben az esetekben egyébként is alacsony a közteher.