Mindenkinek jut hely az ügyeletes óvodákban - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Mindenkinek jut hely az ügyeletes óvodákban

Forrás: Magyar Nemzet, fotó: Förster Tamás
2020. máj. 20. 7:25
Támogatások, kedvezmények

Napról napra emelkedik a bölcsődei és óvodai ügyeletet igénybe vevő gyermekek száma, így egyre nehezebben tartható a rendeletben maximált, ötfős csoportlétszám – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnöke. Rétvári Bence jelezte, hogy a polgármestereknek jogukban áll bővíteni a kapacitásokat, óvodai és bölcsődei férőhely mindenkinek kell hogy jusson.

Biztosított az óvodák és bölcsődék költségvetési támogatása, így forráshiány miatt egyetlen dolgozó munkaviszonya sem szűnhet meg az érintett intézményekben – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy az ügyelet igénybevétele nem kötelező, ez azoknak a családoknak kínál biztonságos gyermekelhelyezést, amelyek másképp nem tudják megoldani. Ha a szülő igényt tart a felügyeletre, akkor írásban kell nyilatkoznia arról, hogy tudomása szerint a gyermeke egészséges.

A tapasztalatok szerint egyre nagyobb az érdeklődés a szülők részéről, ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: ha a gyereklétszám meghaladja a rendelet szerint számított kapacitást, akkor a polgármester kijelölhet újabb intézményt, amelyik beszáll az ügyeletbe, sőt végső soron akár a márciusban elrendelt rendkívüli szünetet is visszavonhatja. Óvodai, bölcsődei férőhely tehát mindenkinek kell hogy jusson.

Egyre több szülő megy vissza dolgozni

– A járványügyi helyzet folyamatos enyhülésével egyre több szülő megy vissza dolgozni a munkahelyére, ezért országosan tapasztalható, hogy növekszik a családok igénye a bölcsődei ügyelet iránt. Az intézmények hétről hétre több gyermeket fogadnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Péntek Ágnes, a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnöke. A szakember emlékeztetett, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint a csoportok jelenleg maximum ötfős létszámmal működhetnek, ám ez szerinte előbb-utóbb egyre nehezebben lesz tartható.

Ezt igazolják az önkormányzatok is, amelyek egymás után nyitják újra intézményeiket. Debrecen vezetése például azt közölte, hogy az összes városi fenntartású óvodát és bölcsődét megnyitják, miután a kezdeti 115 helyett már 752 gyerek kért ügyeleti ellátást. Hasonló nyitásról számolt be Kaposvár, Székesfehérvár, Szeged, Nagykanizsa, Sopron és Miskolc önkormányzata is.

Novák Katalin családügyi államtitkár szerint országszerte az ellátásra jogosult gyermekek tíz százaléka (ez kb. harmincezer óvodás és 4500 bölcsődés gyermek) veszi igénybe az intézményes gyermekfelügyeletet.

– Minden településen biztosítani kell a bölcsődei felügyeletet, és ennek az intézmények eleget is tesznek. Fontos ugyanakkor, hogy a létszám növekedésével párhuzamosan a gyerekek fokozatosan visszatérhessenek az ügyeletes bölcsődékből a saját intézményükbe, valamint a lehetőségekhez mérten visszaállhasson a normál működés – tette hozzá Péntek Ágnes, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy a veszélyhelyzet továbbra is fennáll, a közegészségügyi szabályokat pedig mindenhol nagyon szigorúan be kell tartani a gyermekek, szülők és a dolgozók egészségének védelmében.