Mi lenne, ha a tudósok manipulálni tudnák az agyunkat, hogy az átélt traumák elveszítsék érzelmi töltetüket? Steve Ramirez, a Bostoni Egyetem idegkutatója úgy véli, az agy egy kis területe lehet a kulcsa, hogy a jövőben terápiás technikákkal kezelni tudják a pszichiátriai betegségeket. A kutatások szerint erősíteni lehet majd a pozitív, és elnyomni a negatív emlékeket – számolt be a Science Daily-ben olvasható hírről a hirado.hu.

A hippokampusznak az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban van szerepe, és számos idegrendszeri megbetegedés elsőként itt okoz elváltozásokat. Az agy ezen részében tárolódnak azok az információk, amelyekből az emlékek kialakulnak, attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív érzelmi töltettel rendelkeznek.

Számos pszichiátriai betegség, különösen a PTSD alapja, hogy a beteg egy súlyos traumát követően nem képes továbblépni, és folyton előhívja félelmét – mondta Briana Chen, a kutatás egyik írója, aki a Columbia Egyetemen folytatja tanulmányait.

A memória manipulálása

A kutatócsoport egereken végzett kísérletben azt vizsgálta, hogy a hippokampusz mely cellái aktiválódnak, amikor az állatok új pozitív, semleges vagy negatív élményeket szereznek.

A tanulmány rávilágít, hogy a hippokampusz felső és alsó részének szerepe mennyire eltér. A felső rész aktiválása ugyanis csökkenti a rossz emlékek újraélését. Alsó részének ingerlése pedig a tartós félelemnél és a szorongással kapcsolatos viselkedésben tud változást előidézni.

Ez azt jelenti, hogy a hippokampusz alsó részének aktiválásával a PTSD és a szorongásos betegségek kezelésében érhető el eredmény, illetve a kognitív képességek fejlesztésében is kulcsfontosságú lehet.