Lesz még új eleme az otthonteremtési programnak - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Lesz még új eleme az otthonteremtési programnak

Szöveg: csalad.hu, fotó: Förster Tamás
2020. okt. 26. 10:55

Lassan a végére érünk a bejelentéseknek, de addig is lesz még új eleme az ottthonteremtési programnak is, és a Családvédelmi Akcióterv is folytatódni fog – mondta Novák Katalin családokért felelős miniszter a Hír TV Bayer Show műsorában.

Január elejétől indul az új építésű otthonok áfacsökkentése, és azok számára, akik CSOK-kal vásárolnak új otthont, ezt az 5 százalék áfát is visszakapják. Emellett ott van az otthonfelújítási program, ami azoknak szól, akik nem szeretnének költözni. A CSOK-kal vásárolt ingatlant pedig teljesen illetékmentesen lehet megvásárolni – sorolta az otthonteremtési program eddig ismertetett részleteit Novák Katalin.

A családokért felelős miniszter szólt a gyermekvállalási kedvet mutató a teljes termékenységi arányszám alakulásáról is.

– 2011-ben volt a mélypont, amikor 1,23 volt a teljes termékenységi arányszám. Azóta elindult egy emelkedés a gyermekvállalási kedvvel kapcsolatban, aztán úgy tűnt, hogy megállt ez az emelkedés, és most megint mintha elindult volna felfelé. Most a havi adatok meghaladják az 1,54-1,55-ös számot, ami statisztikailag nagyon gyors és nagy ugrás. Ha ez az emelkedés ugyanígy folytatódna, akkor tíz-húsz év alatt megoldódhatna Magyarországon ez a probléma, de persze ez nem ilyen egyszerű – fogalmazott a miniszter.

– Ma Európában egyetlen olyan ország sincs, ahol a 2,1-es termékenységi arányászámot elérné a gyermekvállalási kedv. Kijelenthetjük, hogy ma nincs Európában olyan ország, amely képes lenne arra, hogy önerőből akár csak fenntartsa a saját népességét. Azért ez súlyos dolog a jövőképünk szempontjából, ha azt nézzük, hogy mi hogy tekintünk európaiként az előttünk álló évtizedekre, évszázadokra, és hol képzeljük el magunkat. És nem ez a helyzet Ázsiában, Afrikában, még az Egyesült Államokban sem állnak olyan rosszul, mint mi, és még nem beszéltünk Latin-Amerikáról. Ebben a tekintetben Európa nagyon rosszul áll. Ez határozza meg a hosszútávú jövőnket – véli Novák Katalin.

– Erre mondhatjuk azt, hogy ne is foglalkozzunk ezzel a kérdéssel vagy, hogy mindenkinek a magánügye, hogy hány gyermeket vállal. Azzal egyetértek, hogy mindenkinek a magánügye, hogy mikor mennyi gyermeket vállal, egyáltalán vállal-e gyermeket, milyen párt választ magának. De ha azt mondom, hogy egy fiatal ma több gyermeket szeretne, mint amennyi lesz, amikor erre kerül a sor, akkor fel kell tennünk azt a kérdést, hogy tudunk-e segíteni, ha ennek anyagi akadályai vannak. És ha a válasz igen, akkor szüntessük meg ezeket az akadályokat. Mi ezen dolgozunk 10 éve. Azt látom, hogy Európában egyre többen veszik azt észre, hogy lehet, hogy ez is egy olyan terület, ahol a magyarokra érdemes odafigyelni, mert nem biztos, hogy mi indultunk el a rossz úton, sőt – fogalmazott a családokért felelős miniszter.