Kiállítások és előadások a nappalinkban - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kiállítások és előadások a nappalinkban

EMMI
2020. okt. 2. 12:36
Támogatások, kedvezmények

Az online térbe belépve új szolgáltatásokat ízlelgethetünk: virtuális múzeum, virtuális kiállítás, online pályázat, online szakmai nap, podcast, streaming. A virtuális tartalomszolgáltatás legnagyobb előnye, hogy mindenki számára egy kattintással elérhető a sokszínű magyar kultúra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma összegyűjtötte a lehetőségeket, amelyek közül válogathatnak az érdeklődők.

A koronavírus-járvány miatt átmenetileg zárva tartó Magyar Állami Operaház streaming szolgáltatást indított közösségi oldalán és az Origo portálon. A Magyar Nemzeti Balett művészei Budapest utcáin és terein táncolnak: „Ha a színházban nem lehet, hát táncolunk az utcákon!” - osztották meg a követőikkel a közösségi médiában. A cirkuszművészet lenyűgöző világát október 3-ától élőben követhetik azok is, akik személyesen nem tudnak eljutni a Fővárosi Nagycirkusz nézőterére, szombat délutánonként a világhírű artisták és művészek előadásai a honlapjukon láthatók.

A közönségnek a fesztiválokról sem kell teljesen lemondania. Október 10. és 11. között az Öröm a Zene fesztivál valamennyi produkciója online is megtekinthető a Hajónapló internetes felületén. A kétnapos rendezvényen húsz hazai zenekar mutatkozik be az A38 Hajó színpadán élőben, hat külhoni együttest pedig videó-bejátszás segítségével ismerhetnek meg a nézők. A Hagyományok Háza YouTube-csatornáján tette elérhetővé a Hallgató cigányzenei minősítő vizsgát teljesítő fiatal prímások szakmai megmérettetését. Az intézmény Nyitott Műhelye pedig online pályázatot hirdetett, arra ösztönözve az érdeklődőket, hogy fedezzék fel és ismerjék meg nagyszüleik múltját, tárgykultúráját, saját elfeledett hagyományaikat, kézműves örökségüket, az újrahasznosítást és a kézimunkával töltött idő értékét.

Horvátország-Magyarország, 800 év közös kulturális öröksége címmel szeptember 24-én a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori múzeumban nyílt kiállítás, amely az országok közös múltját és kulturális örökségét mutatja be. A kiállítás a tervek szerint 2020 decemberétől a Magyar Nemzeti Múzeumban is látható lesz, de addig is virtuális tárlat formájában már ízelítőt kaphatnak a látogatók a múzeum honlapján.

A kortárs képzőművészet iránt érdeklődők a Ludwig Múzeum Egyensúlyban, Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből című időszakos kiállítását tekinthetik meg virtuális formában is, amely már applikációval az okostelefonokon is elérhető.

Több múzeum közös, Digitális Múzeum néven indította el virtuális tárlatait. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a digitális oktatáshoz készült segédanyagait, gyűjteményeit, digitális kiadványait egészítette ki online bejárható kiállításokkal, mint például az Ez a sör! – A sernevelőtől a sörgyárakig című időszakos tárlatuk. A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Digitális Múzeumával a színháztörténet rejtett kincseit és „titkos” helyiségeit mutatja be. A virtuális múzeum látogatóit egy izgalmas tárlatvezetésre invitálják, ahol 3D modellek segítségével ismerkedhetnek meg a magyar színháztörténet múltjával és jelenével. A honlapon virtuális tárlatok széles tárháza várja az érdeklődőket: Díva, Színész, Nő – Lukács Margit, Mészáros Ági, Tolnay Klári 100; A Nemzet Színészei – Emlékezés a jelenre; „A”Darvas.

A könyvtárak és levéltárak is igyekeznek minél hatékonyabban kihasználni az új lehetőségeket. Csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tett ingyen böngészhetővé az Országos Széchényi Könyvtár Földabrosz a világhálón címen. A folyamatosan bővülő adatbázis atlaszainak jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt. A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára a megyei levéltári napot ezúttal online formában szervezte meg, szakmai előadásaik fókuszában a trianoni békediktátum állt.