A hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását – kéri a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni a leégés ellen. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzen mindenki árnyékban tartózkodni, és kerülni a tűző napot - tanácsolta a szervezet. Hangsúlyozták: még néhány percre se hagyjuk a gyermekeket és a házi kedvenceket a parkoló autóban.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok – közölték.

Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg – hangsúlyozták.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője is felhívta a figyelmet arra, hogy mit érdemes tenni és elkerülni hőségriasztás idején.