Hogyan maradjunk kapcsolatban a nagyszülőkkel? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Hogyan maradjunk kapcsolatban a nagyszülőkkel?

Jaksa Petra
2020. ápr. 26. 14:00
Nyugdíjas nagyszülők

Már több mint egy hónapja vagyunk bezárva a négy fal közé, és ugyanennyi ideje nem találkozhattunk a nagyszülőkkel sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kapcsolatot ne lehetne fenntartani velük, sőt, fontos is, hogy emiatt ne távolodjunk el egymástól!

Talán hamarosan enyhítenek a szigorításokon, ha csökken a megbetegedések száma, de addig is tartsunk ki a döntésünk mellett, védjük a nagyszülők egészségét, és ne találkozzunk velük személyesen. Inkább legyünk kreatívak, és igyekezzünk kihasználni a technika vívmányait!

Videochat minden nap

Valószínűleg eddig is beszéltünk a nagyiékkal telefonon, de ezentúl megbeszélhetünk egy fix időpontot, amikor minden nap felhívjuk őket, hogy habár csak videón, de láthassák az unokákat. A rendszeresség fontos nemcsak a kicsiknek, de a nagyszülőknek is, különösen, ha egyedül élnek.

Ablak találkozó

Ha úgy gondoljuk, a gyermekünk már van olyan idős, hogy megértse, mi történik, bevezethetjük azt is, hogy erkély- vagy ablaküvegen át „találkozunk” a nagyszülőkkel. Ha viszont az az érzésünk, hogy a kicsi nem értené meg, miért nem mehet át az üvegen túlra, és ebből hiszti kerekedne, akkor maradjunk a virtuális „találkozóknál”.

Szervezzünk online játékot

Miért is ne játszhatnánk közösen videós telefonhívás közben? Nagyi szórakoztathatja a kisunokát videón keresztül, addig pedig mi is lophatunk magunknak néhány nyugodt percet.

Nagyi mesél

Felváltva nagymama és nagypapa is felvehet magáról egy-egy videót, ahogyan mesét olvasnak, amit aztán bármikor lejátszhatunk a gyermekünknek. Van olyan nagymama, aki saját Youtube-csatornát is indított, csak hogy az unokáknak rendszeresen felolvashasson.

Főzzünk, filmezzünk közösen

Szervezhetünk közös virtuális sütés-főzést vagy akár filmnézést is. Ez utóbbi témát is adhat, hogy miről beszélgessünk legközelebb.

Küldjünk csomagot

Összeállíthatunk egy-egy doboznyi meglepetéscsomagot is a nagyszülőknek. Rejtsünk bele fotókat az unokákról és magunkról, rajzokat, levelet, apróbb ajándékokat, esetleg sütit vagy valamilyen kedvenc snack-et. (A higiéniára nagyon ügyeljünk!) Meglátjuk, nagyon fognak örülni a meglepetésnek!