A női menstruáció természetes dolog, és a kisfiúknak érdemes tudniuk, hogy az édesanyjukon kívül a nagynénik, a tanárnénik és hamarosan a lánybarátaik is megtapasztalják ezt minden hónapban.


Az emberiség felének van mensese, miért ne tudhatna erről az emberiség másik fele? Láthatóvá kell tenni a fiaink számára a láthatatlant, hogy felnőttként együttérzők és partnerek legyenek a környezetükben élő nőkkel.


Sok szülő vár a „megfelelő időpontig” arra, hogy beszéljen erről a gyermekeivel, ráadásul a fiúkkal akkor is csak nagyon kevés tapasztalatot osztanak meg. Pedig a szülőknek proaktívan kellene beszélniük a fiaikkal is arról, hogy mi megy végbe a női testben.


A menses szerte a világon sokak szemében még mindig tabutéma. Az iskolai oktatásban olyan orvosi kifejezésekkel beszélnek róla, ami miatt akár félelmetesnek is tűnhet ez a természetes folyamat.


Ha tudjuk, hogy az iskolában téma volt, jobb, ha átbeszéljük a gyermekkel otthon is. Nagyon fontos, hogy a gyermekeinknek egészséges legyen a kapcsolata a nőkkel a saját korosztályukban is és ez segíthet a lányokról levenni a menstruációs stigmát.


Jó lenne, ha a közbeszédben is többet hallanánk erről, de amíg nem, addig mi szülők tehetünk érte, hogy a gyermekeink már ne misztikus tudatlanságban nőjenek fel ezzel a teljesen normális és természetes folyamattal kapcsolatban.