„Én otthon maradok, kérlek, maradj otthon te is!” Ezzel a mottóval vár rövid videófilmeket nyugdíjasoktól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Nyugdíjasok Kulturális és Érdekvédelmi Egyesülete elnöke.

Fiatalos lendülettel a vírus ellen is

A 39 éves Csizik Renáta a csalad.hu-nak elmondta, hogy három éve vezeti a szervezetet. A feladatra éppen azért kérték fel, hogy fiatalos lendület jellemezze az egyesületet.

– A koronavírussal kapcsolatban a napokban nagyon sok támadás érte a nyugdíjasokat. Ezt szeretnénk egy modern videóval enyhíteni. Olyan „bevállalós” idősebbeket keresünk, akik szeretnének példát mutatni kortársaiknak és a fiataloknak, és értenek annyira a telefonhoz, számítógéphez, hogy fel tudnak venni magukról egy videót, amit aztán el is küldenek nekünk – számolt be a részletekről az akció szervezője.

– A feladat a következő: el kell mondani egyetlen egy mondatot, amit felvesznek és elküldenek nekem. A mondat így szól: Én otthon maradok, kérlek, maradj otthon te is! A több kicsi videókból egy nagyobbat vágunk össze, és közzétesszük egyesületünk facebook oldalán, ahonnan oszthatóvá válik.

Kortársak szólnak egymáshoz

Mint mondta, azt látja, hogy a nyugdíjasok egy része nagyon komolyan veszi a járványhelyzet miatt hozott szigorításokat, míg mások nem törődnek vele. Ő a szervezet tagjaival állandó email kapcsolatban van, és azt kéri tőlük, objektív hírforrásokból tájékozódjanak, a korlátozásokat pedig vegyék komolyan.

– Az a tapasztalat, hogy a saját kortársak jobban hallgatnak egymásra. A kis videóüzenetben egymáshoz és a fiatalabbakhoz is szólhatnak az erre vállalkozó nyugdíjasok. Bizonyíthatják, hogy a közösségi médiában látható képek, kommentek ellenére nem mindenki jár piacra vagy utazik tömegközlekedésen. Ezzel példát mutathatnának a kortársak egymásnak.

Pár nap múlva kész a kisfilm

Már érkeznek a videók a szervezethez, két-három napon belül össze is állhat belőlük a kisfilm. A felvételeket a szeniorok@gmail.com, illetve a muhelycivil@gmail.com várja az egyesület elnöke. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a generációk szóljanak egymáshoz, segítsék egymást.

Frissítés: időközben szerdán már elkészült az első videoüzenet, amelyet itt tekinthetnek meg.

Ezek a cikkek is érdekelhetik még a csalad.hu-n: