A politikus mások mellett Vincenzo Paglia érsekkel, a Pápai Életvédő Akadémia elnökével és a Kevin Farrell bíborossal, a Világiak, Családok és Életvédelem Dikasztérium prefektusával találkozott, és beszámolt azokról a lépésekről, amelyeket Magyarország tett és a jövőben tervez a magyar családok segítése érdekében.

A találkozók célja az volt, hogy a Vatikánban szolgáló magas rangú egyházi személyekkel megismertesse a magyar családpolitikát, ismertesse, hogy Magyarországon az egyházak, a családszervezetek, a vállalati szféra és a tudomány képviselői a kormánnyal karöltve mit tesznek a családokért és azért, hogy a családi értékek méltó helyet foglalhassanak el a közösségekben – közölte az MTI-vel telefonon az államtitkár.

Novák Katalin úgy fogalmazott: az a tapasztalat, hogy "a világ úgynevezett fejlett részében" a hagyományos családi értékeket háttérbe szorítják, kevés szó esik róluk és kevés jelentőséget tulajdonítanak nekik, ami a családok gyengülését eredményezi. Mint mondta, alig-alig lehet találkozni olyan kormánnyal, amely nyíltan vállalja a családok segítését, és amely a családok támogatásában látja a jövőt, s a közösség alapjának tekinti a családokat. Hangsúlyozta: a magyar kormány ilyen.

Tájékoztatása szerint Paglia érsek és Farrell bíboros is elismerően nyilatkozott a magyar kormány ez irányú erőfeszítéseiről, és az ő tapasztalataik szerint sem jellemző ma a kormányokra, hogy a családok ügyét ilyen nyíltan felvállalják és erőfeszítést tennének annak érdekében, hogy a fiataloknak annyi gyermeke szülessen, amennyit szeretnének, illetve a családban élők, gyermeket nevelők ne kerüljenek hátrányosabb helyzetbe, mint a gyermeket nem nevelők.