Eddig 200 ezer családnak segített a Családvédelmi Akcióterv - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Eddig 200 ezer családnak segített a Családvédelmi Akcióterv

MTI
2020. júl. 7. 8:20
Támogatások, kedvezmények

Mintegy 200 ezer családnak segített a kormány az egy évvel ezelőtt indult Családvédelmi Akciótervvel – nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a közmédiának hétfőn Csopakon.

Folyamatosan bővül a családtámogatások köre 2010 óta, a kormány két és félszer annyi támogatást ad a családoknak, mint tíz évvel ezelőtt – mondta Novák Katalin.

Kiemelte, hogy a Babaváró támogatást eddig mintegy százezren igényelték, az új otthonba készülő, családalapítás előtt álló párok jellemzően igénybe veszik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) valamely formáját, és a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is népszerű.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy januártól fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, jövő júliustól pedig emelkedik a csecsemőgondozási díj (CSED) összege, így aki gyermeket vállal a szülés utáni első fél évben, többet keres majd, mint amikor dolgozott. Utóbbival évente 28 milliárd forinttal támogatják a családokat – fűzte hozzá.

Ismertette: a kormány ezek mellett ingyenes tankönyvvel és étkezéssel segít a családoknak, nyáron pedig "jelképes összegért" napközis Erzsébet-táborokban biztosítják a gyermekek felügyeletét és napi négyszeri étkezését.

Novák Katalin szerint többi között a Babaváró támogatás, a jelzáloghitel-elengedés, a diákhitel-elengedés, a CSOK, a CSED-en, GYED-en és GYES-en lévők ingyenes KRESZ- és nyelvvizsga lehetősége olyan segítséget nyújt a fiataloknak, amelyekkel könnyebb a családalapítás és a gyermeknevelés.

Egyre több a házasságkötés, egyre kevesebben válnak el, és nő a gyermekvállalási kedv – hangsúlyozta az államtitkár, aki bízik benne, hogy a Családvédelmi Akciótervnek köszönhetően folytatódik ez a demográfiai trend.