Csányiné Szaszkó Klára: Vakáció - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Csányiné Szaszkó Klára: Vakáció

2020. febr. 19. 15:01

Peti és Réka kézen fogva indultak felfedezni a világot az alföldi rónaságon.

A nagymama vendégei voltak a nyári szünetben. Ezen a tájon nagy szabadságban éltek a gyerekek, veszély egyáltalán nem volt kilátásban.

A mama reggeli után megbeszélte velük az aznapi programot. Peti és Réka elhatározták a kirándulást. Rózsi mama imádta az unokáit és nagy szeretettel hallgatta a tervet. Készített egy kis uzsonnát és műanyag palackban vizet is tett a hátizsákba.

Peti 9 éves, Réka egy félévvel fiatalabb, jól illett a két gyerek gondolkodása egymáshoz. A kijelölt úthoz a támpontot a mama adta meg. A távolságot az erdő széléig határozta meg, ameddig elmehetnek. Ígéretet tettek arra, hogy betartják. Izgatottan indultak a nagy kirándulásra.

Rózsi mama aggódó szeretettel nézte a gyerekek indulását. A pusztát és az erdőt jól ismerte. Igazi vadregényes tisztásokkal tördelt hely volt. Még elég korai idő volt, amikor indultak és csak föld úton lehetett közlekedni.

Útközben igazi csodákat fedeztek fel. A fűszálakon harmat csillogott. A pókhálókon gyöngyök sorakoztak. Réka olyan csodálattal nézte, ő még soha nem látott ilyen gyönyörűséget. A napsugár egy szép románc kialakulását hozta a gyermekek lelkébe. Kézen fogva futkostak a réten, tücskök, bogarak riadtak fel a zajra, meseszép pillangók repkedtek, szitakötők lebegtek,- minden csoda volt a két városi gyermeknek.

Elérték az erdő szélét. A nap még igen magasan állt, leültek a fűben és elővették az uzsonnát. Jóízűen falatozni kezdtek. Pillantásukat az erdő a világosabb része felé vonzotta. Megbeszélték, hogy bemennek és szétnéznek, de ezt titokban fogják tartani. Összecsomagoltak és elindultak. Csicsergés, fakopáncs kopogása, valami az avart is zörgette. A bokros rész felől jött a hang. Megálltak és hallgatóztak. Egy gyönyörű őz-suta kicsinyével legelészett. Pár lépés és felriadtak, és futásnak eredtek. Peti és Réka követte őket, igaz csak messziről, mert azok gyorsabbak voltak.

Nem sok időbe telt amíg egy kis patakhoz nem értek. Itt már a berek szélén jártak. Rékának eszébe jutott az ígéretük. Álljunk meg Peti, menjünk vissza, sok időt töltöttünk már el ! Rózsi mama ebéddel vár bennünket. Kedvencem lesz, előre korog a gyomrom. Paprikás krumplit rendeltem meg palacsintát. Ezt a mama tudja kedvem szerint elkészíteni. Otthon anya nem is ismeri. Én megfigyeltem ahogy a mama megpirítja a füstölt szalonnát, a hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, aztán megpárolja együtt a krumplival, pirospaprikát szór rá és felönti vízzel. Én nagyon szeretem a kolbászt amit bele tesz és még azt az apró nokedlit is. Igazi gyönyörűség savanyú uborkával együtt falatozni. .

Na és a palacsinta, kérdi Peti,- az nem a kedvenced? Ilyet csak a mama tud sütni. Az a lekvár, igazi barack és a túró is felséges, benne a mazsola.

Amíg ezt megbeszélték, majdnem kiértek az erdőből. Észre sem vették milyen sok idő telt el. Rózsi mama aggódva jött már utánuk. Majdnem egyszerre értek az erdő szélére.

Lebuktatok csibészek! Meg kell beszélnünk a büntetést, mert nem tartottátok be a szavatokat.

- Bocsánat,- mondta egyszerre a két gyerek és elkezdték mesélni az őz-suta és kis gidája történetét, egymás szavába vágva.

- Rózsi mama büszkén hallgatta a talpraesett történetet, de nem tekintett el a büntetéstől. Kigondolta, hogy a gyerekek három este mesélni fognak és ő fogja hallgatni őket. Ez lesz a bünti.

- Ki lehet bírni, kuncogtak a gyerekek. Rózsi mama is alig bírta ki nevetés nélkül.