A Születés Hete programsorozat azért indult 2003-ban, hogy a gyermekvárással és a születéssel kapcsolatos hasznos és hiteles információkkal lássák el az érdeklődő nőket. A minden évben Anyák napján kezdődő eseménysorozathoz azóta számos intézmény csatlakozott, így sok városban – határon innen és túl – hallgathatnak az érdeklődők hasznos és érdekes előadásokat a párkapcsolattal, a fogantatással, a várandóssággal, a születéssel és a gyermekgondozással kapcsolatban. A szervezők igyekeznek bemutatni, mely kórházak és intézmények, illetve mely módszerek közül választhatnak a párok szüléskor, kaphatnak információkat a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, megismerhetik a megfelelő döntést elősegítő kutatási eredményeket és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait.

Az érdeklődők tanácsokat kérhetnek szülésznőktől, hasznos útmutatásokat kaphatnak szoptatási tanácsadóktól, védőnőktől és pedagógusoktól, illetve megismerhetik a babahordozás szakszerű módját. A programok foglalkoznak a párkapcsolat, a szexualitás, a családtervezés, az anyává-apává válás, a várandósság, a szülés-születés, a szoptatás-táplálás, a csecsemőgondozás és a hordozás témakörökkel. Emellett a rendezvények résztvevői életvezetési tanácsokat hallhatnak például a női szerepek megélésével kapcsolatban, valamint a gyermekvállalás és a karrier összeegyeztetéséről.

Néhány program a Születés Hetében

Nagyváradon május 7-én és 8-án gyermekjóga várja a 6-12 éves gyermekeket és kismamajóga a babát váró anyukákat. Emellett a szoptatás során adódó nehézségek megoldásában is segítenek a kisgyermekes édesanyáknak a tanácsadók.

Komáromban május 10-én délelőtt hallgathatnak előadást a résztvevők arról, hogyan szűrhetjük ki a felesleges dolgokat a családi életünkből egy valódi gyermekkor érdekében.

Óbudán szoptatási felkészítéssel, csecsemőgondozási bemutatóval, babakonyhával, valamint személyi edző segítségével a szülés előtt és után ajánlott regeneráló mozgásformákkal is találkozhatnak az érdeklődők. Dr. Váczi Mária gyermek fogszakorvos pedig a várandósoknak és kisgyermekes családoknak nyújt hasznos tanácsokat a fogápolással kapcsolatban.

Egerben május 13-án sajátíthatják el a kisgyermekes anyukák bemutató csoportfoglalkozáson a babamasszázs alapjait. A kismamák pedig arról hallhatnak hasznos tanácsokat, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot érdemes fogyasztani, hogy a mama és a baba is megkapjon minden számára fontosat. Emellett azokat az élelmiszereket is megismerhetik majd, amelyeket inkább kerüljenek ezen életszakaszban.