Az új lakások majdnem felét CSOK-kal vették vagy építették az elmúlt években - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az új lakások majdnem felét CSOK-kal vették vagy építették az elmúlt években

Magyar Nemzet
2020. ápr. 24. 7:34
Támogatások, kedvezmények

Majdnem minden második új lakás vásárlásánál vagy építésénél szerepet játszott az elmúlt években a Családi Otthonteremtési Kedvezmény. Átlagosan minden hatodik lakásügyletnél vették igénybe a vevők a CSOK-ot – olvasható a Magyar Nemzetben.

Átlagosan minden hatodik lakásügyletnél vették igénybe a vevők a Családi Otthonteremtési Kedvezményt – idézte a Központi Statisztikai Hivatal friss Lakossági lakáshitelezés című összeállításának eredményeit a Magyar Nemzet. Az elemzés szerint 2016 és 2019 első fél éve között az új lakások körében 42 százalékra, a használt lakások vásárlásánál 11 százalékra becsülhető a CSOK felhasználási aránya. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden második új otthont a CSOK segítségével vásároltak meg vagy építettek fel a családok, emellett nagyjából minden kilencedik használt lakás vételénél játszott szerepet a kedvezmény.

Az összegzés szerint 2016. január és 2019. december között a hitelintézetek több mint 115 ezer alkalommal folyósították a kedvezményt, ami összesen 275 milliárd forint támogatást jelentett az érintett családoknak. A 2018-ban tapasztalt mérsékeltebb bővülés után tavaly a folyósított otthonteremtési támogatások száma csaknem tíz-, összege pedig 21 százalékos emelkedést mutatott az előző évhez viszonyítva. A CSOK eddigi négy teljes éve folyamatos felfutást mutat, amiben feltehetően a mostani járványhelyzet okoz majd törést: 2016-ban 20 755, 2017-ben 29 104, 2018-ban 31 202, tavaly pedig 34 232 családnak folyósították a többmilliós támogatási összegeket a bankok.

Támogatott hitelek és Falusi CSOK

Az összegzés szerint az év során a lakáshitelezés nagymértékben bővült, de míg 2019 elején inkább a piaci alapú hitelek domináltak, az év második felében ugrásszerűen megnőtt a támogatott hitelek kihelyezése. A Családvédelmi Akcióterv részeként ugyanis 2019. július 1-jétől használt lakások vásárlásához is elérhető lett a CSOK mellé igényelhető támogatott kölcsön, ráadásul az ingatlanra vonatkozó 35 millió forintos értékhatár is megszűnt – a támogatott hitel ezzel a nagyvárosi igénylők szélesebb körének vált elérhetővé.

Emellett elindult a Falusi CSOK, amely együttesen nyújt támogatott hitelt lakásvásárlásra és -felújításra. Mindezek hatására tavaly csaknem kétötödével több államilag támogatott lakáskölcsönt engedélyeztek, miközben összegük majdnem a kétszeresére emelkedett: az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 7,4 millió forintról 10,1 millióra nőtt. Az állami támogatás nélküli hitelek száma eközben 15 százalékkal csökkent.

135 ezert családnak segített eddig

A támogatások 53 százalékát használt, kétötödét új lakások építésére vagy vásárlására vették igénybe. Az egy folyósításra jutó átlagos összeg új lakás vásárlásánál 5,6 millió, új lakás építésénél 2,8 millió, használt lakás vásárlásánál 1,8 millió, lakásbővítésnél 800 ezer forint volt tavaly.

Friss kormányzati összegzések szerint 2015. júliusi bevezetése óta idén februárig csaknem 135 ezer család vette igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt.

(fotó: Shutterstock)