Az autópálya matrica! Mit ne felejtsünk el, ha autós vakációra indulunk? - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Az autópálya matrica! Mit ne felejtsünk el, ha autós vakációra indulunk?

Lounge Communication
2019. ápr. 17. 10:32
Életmód

Ha több napos autós kirándulásra megyünk húsvétkor, néhány dolgot feltételnül elő kell készítenünk indulás előtt.

Elértünk az év azon szakaszába, amikor már egy hosszabb hétvégén is élvezhetjük a jó időt, a napsütést, és a szabadtéri programokat. Sokan autóval indulnak el; nem véletlenül, hiszen nagyobb kényelmet és szabadságot adhat főleg a gyermekesek számára. Mire érdemes odafigyelni?

Műszaki ellenőrzés

A téli hónapokban általában kevesebbet használjuk a járműveket, a hideg idő és a hosszú állás is megteszi a hatását, főleg a csillaggarázsos járműveknél. Ezért egy hosszabb utazás előtt ajánlott újra megnézetni a négykerekűt, ha mást nem, a motorolajszintet, a guminyomást, a lámpákat és a fékeket érdemes ellenőriztetni. Ezzel sok későbbi kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat és a családunkat.

PowerBank

Az online platformok térnyerése vitathatatlan, ami lemerítheti a mobilunkat vagy a tabletünket. A külső akkumulátor, powerbank éppen ezért elengedhetetlen útitárs. Bár felfedezni mindenki szeret, bosszantó, amikor a mobil vagy a GPS lemerül, és nem tudni, hogy melyik kijáratnál kell lekanyarodni az autópályáról.

Egy kis készpénz

Akár wellnesshétvégéről van szó, akár aktív kikapcsolódásról/kirándulásról, fontos előre tájékozódni a helyi fizetési módokról. A bankkártya praktikus eszköz, belföldön és külföldön is fizethetünk vele, utóbbinál még a valutaváltással sem kell bajlódni. Fontos azonban, hogy egy hosszabb kirándulás alkalmával némi készpénzt is tartsunk magunknál. Jól jöhet, ha útközben valahol meg kell állni, vagy ha valahol nem tudunk kártyával fizetni. Egyes külföldi autópályák fizetőkapuinál is hosszú sor alakul ki a kártyás fizetésre alkalmas helyeknél, ami megúszható egy kis kéznél levő apróval.

Láthatósági mellény

Autós utazásnál is fő az óvatosság. A láthatósági mellény használata korlátozott látási viszonyok között, éjszaka és lakott területen kívül kötelező. Jó tudni, hogy a fényvisszaverő prizma már 100-200 méterről is észrevehető és segít az esetleges baleset elkerülésében. A mellény egyébként kempingezés vagy túrázás alkalmával is jó szolgálatot tesz. Ezért személyenként egyet mindig célszerű a kocsiban tartani. Már csak azért is, mert több országban ugyanolyan kötelező felszerelési tárgy, mint az elakadásjelző háromszög.

Biztosítás

A megfelelő biztosítás kiválasztása nem mindig egyszerű folyamat, de nem érdemes rajta spórolni. Amikor megnézzük szolgáltatói piacot, akkor vegyük figyelembe a biztosítás típusát, hogy mire terjed ki, főleg, ha extrém sportot tervezünk: síelést vagy raftingolást. Az utasbiztosítás keresésekor is ajánlott fixálni az igényeket, és ellenőrizni a szerződési feltételeket, hogy valóban azt kapjuk-e, amiért fizettünk. Ellenőrizzük, a bankkártyához kapott biztosítási konstrukció mit tartalmaz, illetve azt, hogy az adott országban az EU-s TAJ-kártyáért milyen ellátást kapunk!

E-matrica

Az utazás tervezésekor arra is szánjunk időt, hogy megnézzük a választott útszakaszon kell-e útdíjat fizetni. Fontos, hogy a felhajtásnál már meg kell, hogy legyen az érvényes matrica, és bár idehaza a hatvanperces szabály segíti azokat, akiknél ez a tétel nem szerepelt az ellenőrző listán, mindenképp érdemes az utazás előtt megvenni az e-matricákat. Legegyszerűbben ehhez is online juthatunk hozzá, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató felületén, de szükség esetén a kijelölt benzinkutakon is beszerezhető a hazai autópályamatrica. A határok közelében általában mindenhol kapható a szomszédos országban érvényes konstrukció, de adott esetben érdemes azt is online előre beszerezni.