Örülök annak, hogy a V4-es államok már most próbálják megoldani azt az időzített bombát, ami néhány évtized után fog jelentkezni. Nem akarok riogatni, de kihalóban vagyunk, nő az idősek száma, csökken viszont a 14 év alatti gyerekeké. 2060-ig a 65 éven túliak aránya Szlovákiában és Romániában az ötszörösére növekszik, de más országokban is akár a négyszerese lehet ez a szám.

Gyerekek, gyerekek, gyerekek – ez a legfontosabb

– A jó államot arról lehet megismerni, hogy az emberek száma növekszik, és nem a migrációnak köszönhetően – tette hozzá Andrej Babiš. – A V4 országok közül Csehországban a legmagasabb, 1,7 a termékenységi ráta, és a születések száma enyhén növekszik. Ennek az az oka, hogy a csehek szeretik a gyerekeket, és segítenek az olyan intézkedések, amelyek hasonlók a V4 országokban: előnyös hiteleket biztosítunk, megemeltük a családi pótlékot 12 ezer euróra, és a gyerekeknek intézményeket építünk. A cél az, hogy legalább egy, de inkább két gyerek legyen minden családban.

Rugalmas munkavégzés, flexibilis munkavállalás

Csehországban az egyetemet végzettek 65 %-a nő.

– Ha azt támogatjuk, hogy ők a gyerekvállalás után visszamenjenek dolgozni, azzal nem támogatjuk a családokat. Csehországban ugyanis nincs elegendő flexibilis munkavállalási forma, otthonról végezhető munka, az európai átlaghoz képest nem rugalmas a munkakezdés. Javul az arány, a munkavállalók igyekeznek a rugalmasabb munkavégzési formákat alkalmazni, és elsősorban az anyáknak kínálni ezeket a lehetőségeket – tette hozzá a miniszterelnök. – Fontos kérdés, hogy a harmadik gyerek megszületését hogyan támogassuk. Évente ugyanis 5 ezer család elveteti a harmadik gyermeket, aminek elsősorban gazdasági okai vannak, a gazdasági stabilitásukat védik a családok. A harmadik gyerek érkezésével ugyanis nagyobb autó és lakás kellene, és a háromgyerekes családokban az átlagjövedelem kevesebb lesz, mint az átlagnyugdíj.

Hozzátette: nagyon fontos szerepe van az államnak abban, hogy a gazdaságilag aktív családok gyerekvállalását támogassa.

(Fotó: MTI Koszticsák Szilárd)