Madárlestúrák egész évben indulnak, de kétségkívül a nyári programok az igazán felkapottak a természet szerelmesei körében. A szervezők számos olyan egyéni és csoportos programot kínálnak, melyek segítségével még többet megtudhatunk a madarakról és élőhelyükről.

1. Fertő-táj

Hajnali madárles Mekszikópusztán

A Fertő-táj híres madárvilágáról: az Európában található kb. 450 madárfajból 350-et figyelhetünk meg itt egész évben! Még télen sincs nyugalom, hiszen a téli vándorok itt telelnek.

Megéri kikászálódni az ágyból a hajnali madárlesre, mert tanúi lehetünk annak, miként ébredezik a természet. A túra a Fertő menti szikes tavakhoz kalauzol egy kis madarászásra. Nyáron láthatjuk a nemrég kikelt fiókákat – például az aprócska gulipán picit felfelé görbülő csőrét –, vagy hogy miként tömörülnek óvodába a nyári ludak.

Találkozóhely:

Sarród, Kócsagvár, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Időpontok: 2019-ben áprilistól szeptemberig

Időtartam: 2 és fél óra

Programdíj:

3500 Ft/felnőtt

1500 Ft/gyerek (6 év felett), nyugdíjas (igazolvány felmutatásával)

További információ: www.fertotajtura.hu

2. Kis-Balaton

A tavat körülölelő nádas kiváló fészkelő és táplálkozó helyet biztosít számtalan madárfajnak. A Fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomáson az érdeklődők izgalmas előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg a madárvilággal, meglátogathatják a madárkórházat, majd végigsétálhatnak a Búbos vöcsök tanösvényen. Az igazán lelkes természetjárók kenuba szállva fedezhetik fel a nádas gazdag élővilágát.

Látogatható: október 31.-július 15. – előzetes egyeztetés alapján

július 15.-október 31. – egész nap

Belépés csoportoknak: 600ft/fő (bejelentkezés szükséges)

Egyéni látogatók számára ingyenes.

További információ: +36 20 519 2721

3. Velencei-tó

Májusban a tó vízimadarainak felfedezésére szinte minden nap indítanak kenutúrát, és ehhez – hacsak nem épp hajnali madárlesre mennénk – még korán sem kell kelni. A nádrengeteg gazdag élővilága nem fog csalódást okozni a madarak megszállottjainak.

Találkozóhely: Agárd, Tópart utca 1.

Időtartam: 2 óra

Programdíj:

4 év alatt és pedagógusoknak ingyenes

1500 Ft/felnőtt

4500 Ft/családi jegy

További információ: +36 30 271 3292

4. Ócsa, Madárvárta

A Madárvárta az Öregturján határán áll, a láperdő szomszédságában, mely különleges növény- és állatvilágát annak köszönheti, hogy egy régi Duna-mederben kialakult jégkorszaki láp maradványa. Az Ócsai Madárvárta Egyesület kutató-, valamint gyakorlati természetvédelmi munkát végez ezen a területen és fogadja az ide látogatókat (a hely előzetes megbeszélés után egyénileg és csoportosan is látogatható.) A sajátos környezeti feltételek és az évszázadok óta tartó emberi tevékenység együttesen különösen mozaikos vegetációt hozott létre, amire változatos állatvilág épül. Néhány száz méteren belül egyaránt található hegyvidékre és mediterrán tájakra is jellemző élővilág.

Látogatható:

A madárvártai kirándulást a madarak napi aktivitásához érdemes igazítani, vagyis a kora reggeltől a késő délelőtti órákig tartó időszakra. A tanösvény bejárására – vezetők kíséretében – egész évben lehetőség nyílik, bár vannak érdekesebb és kevésbé érdekes időszakok a Turján életében. Költési időszakban (április-június) az odútelep, azaz a madarak rejtett életének megtekintésére is lehetőség van, gyűrűzési bemutatót pedig megbeszélés szerint tartanak.

Programdíj:

A gyűrűzési bemutató díja csoportoknak 600 Ft/fő, a kísérőknek ingyenes.

Egyéni látogatóknak1000 Ft/fő.

További információ: +36 20 332 3400

5. Hortobágy

Augusztusban minden héten hajnali madarászprogramot szerveznek a Hortobágyi-halastavak környékén. A nyári kánikula idején a nádasok és halastavak csendesnek, kihaltnak tűnnek. Egyedül a kora reggeli órákban élénkül meg a madárvilág, és ekkor nyílik lehetőség izgalmas madármegfigyelésre. Az énekesmadarak fiókái ilyenkorra már elhagyják a fészket, nagy nyüzsgés van a nádban és a bokrosokban. A tavakon is szép számmal figyelhetők meg a récék, vöcskök, nyári ludak és egyéb vízimadarak.

A túrák időpontja: augusztusban minden szombat reggel 6 órától

Időtartama: kb. 2 óra

Találkozóhely: Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomása

Programdíj:

1000Ft/felnőtt

500Ft/gyerek

2000Ft/család

Jelentkezési határidő: előző nap 12 óra

További információ: +36 52 589 000