Emmi: nagyobb biztonságot kapnak a családok

A nagyobb biztonságot jelentő hétpontos családvédelmi akciótervből négy pont lép életbe július 1-jétől - mondta expozéjában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin ezek közé sorolta a babaváró támogatást, az otthonteremtési támogatások további bővítését, valamint a hétszemélyes autók vásárlásához nyújtott támogatást.

A 10 millió forintos kamatmentes babaváró támogatás, amely 2022 végéig igényelhető, szabadon felhasználható - ismertette. Házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves, egyikük dolgozik vagy biztosított, büntetlen előéletűek és nincs adótartozásuk.

A törlesztés legfeljebb 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes összeget elengedi az állam - tette hozzá.

Az otthonteremtést könnyíti, hogy a jövőben a családok otthonteremtési támogatásához igényelhető kedvezményes, maximum 3 százalékon kamatozó hitel már használt lakásra is felhasználható lesz. A kétgyermekesek 10 millió forintot, a háromgyerekesek 15 milliós támogatott hitelt igényelhetnek.

Emellett júliustól bármilyen ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot jóváír az állam a második gyermek érkezésekor, további 4 milliót a harmadik jövetelekor, az újabb gyermekeknél pedig 1-1 milliót.

Novák Katalin beszámolt arról is: legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást is nyújt az állam a nagycsaládosoknak új, hétszemélyes autó vásárlásához, legfeljebb a jármű árának 50 százalékáig. Ez a lehetőség is 2022-ig áll fenn - közölte.

Az államtitkár a jövő januártól, valamint a folyamatosan életbe lépő további pontokról is beszámolt: a legalább négygyermekes anyák élethosszig tartó személyi jövedelemadó mentességéről, a bölcsődei férőhelyek 70 ezerre bővítéséről, valamint a nagyszülői gyedről. Kijelentette ugyanakkor: a családtámogatási intézkedések listája még ezeken túl is bővülni fog a jövőben.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon 1981 óta fogy a népesség, ez azonban nem egyedi, Európát az üres bölcsők kontinenségnek nevezte. Kitért arra is, hogy míg 2010-ben az ország 960 milliárd forintot fordított családtámogatásokra, az összeg jelenleg 2000 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka, amelyet az államtitkár nagyon soknak ítélte. "Ebben európai szinten az első helyen állunk" - mutatott rá, hangsúlyozva: az OECD-átlag 2,55 százalék.

Az eddigi intézkedések eredményeként értékelte, hogy míg 2010-ben két felnőttnek átlagosan 1,3 gyermeke született, ez a szám a tavalyi év végére 1,49-re emelkedett. Megjegyezte ugyanakkor: ez még mindig nem elégséges.


Fidesz: a cél, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek a Kárpát-medencében

Selmeczi Gabriella, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a Családvédelmi Akcióterv törvényjavaslata azt a célt szolgálja, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink a Kárpát-medencében. Rámutatott: vannak Európában olyan kormányok, amelyek eltérő kultúrájú tömegek betelepítésével válaszolnának a népességfogyással összefüggő kihívásokra. A magyarok szerint a népesség fogyására a jó válasz a családok megerősítése és a gyermekvállalás támogatása. Mi nem a bevándorlókkal, hanem magyar gyermekekkel képzeljük el Magyarország jövőjét - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Idézte a nemzeti konzultációra adott válaszokat, és közölte: a javaslat a családvédelmi akcióterv négy pontjáról szól. Ismertette a babaváró támogatás részleteit, a kamattámogatott lakáscélú kölcsön kiterjesztését használt lakások vásárlóira, valamint a jelzálog hitelekhez nyújtott gyermekvállalási támogatás bővítését. Összegzése szerint ha három gyermeket tervez egy házaspár, összesen 25 milliós támogatáshoz juthat, ha valóban megszületnek a tervezett gyermekek. Külön kitért a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, amely 2,5 millió összegű lehet legalább 7 személyes autó vétele esetén.

2010 óta nagyon sok családtámogatási törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés - hangoztatta, hozzátéve: a szocialisták és DK-s képviselők ezeket azonban nem támogatták. Kitért arra, hogy egyes képviselők nyilvánosan összetépték a mostani konzultációs ívet, míg mások nyíltan kimondták: a migránsokban látják Magyarország jövőjét, és nem a magyar családok támogatásában. Ugyanakkor most az ellenzéknek lehetősége lesz eldönteni, végre a magyar családok mellé állnak-e - jegyezte meg a fideszes politikus.

Selmeczi Gabriella kijelentette: a családok támogatásában nemzeti egység van Magyarországon.