Lelkesítsük

Azok a gyermekek lesznek jó tanulók, akik élvezik a tanulást.

Legyünk lelkesek a tanulással, házi feladattal kapcsolatban. A lelkesedés ugyanis ragadós! Azok a gyermekek lesznek jó tanulók, akik élvezik a tanulást. Próbáljuk meg játékosabbá, érdekesebbé tenni a folyamatot a csemeténk számára. Ébresszük fel benne a kíváncsiságot például célzott kérdésekkel, miközben egy szöveget olvas. „Szerintem most ez fog történni. Te mit gondolsz?” vagy „Ha megfilmesíthetnéd ezt a történetet, hogyan csinálnád?”. Mindeközben ne főnökként, hanem egyfajta mentorként álljunk mellette. Ne magas lóról adjunk utasításokat, hanem partnerként kezeljük a gyermekünket, aki bátran fordulhat hozzánk a kérdéseivel.

Alkalmazzuk a tanultakat a való életben

Töltsünk a gyermekünkkel minőségi időt, miközben gyakorolhatjuk az iskolában tanultakat is. Ha például a mértékegységeket tanulták épp, süssünk valamit közösen, vagy kérjük meg, hogy segítsen lemérni a helyet az új szekrénynek. Mutassuk meg neki, hogy a mindennapi életben hogyan alkalmazható mindaz, amit az iskolában tanult. Nyugodtan vonjuk be olyan feladatokba is, mint a csekk befizetése, bevásárló lista készítése vagy a levél- és csomagküldés. Ezekből rengeteg mindent elsajátít majd, fejlődik a többlépcsős problémamegoldó képessége, magabiztosabb és önállóbb is lesz. Nem beszélve arról, hogy a tanultak mélyebben beépülnek.

Kutatások szerint az lesz sikeresebb hosszú távon, aki sok mindenben kipróbálta magát és szélesebb a látóköre.

Hagyjuk, hogy sok mindent kipróbáljon

Azt gondolnánk, hogy abból lesznek a sikeres tanulók és emberek, akiknek egészen kiskoruktól szépen tudatosan kikövezett a karrierje és ehhez minden szülői támogatást megkapnak. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek többségében ez nem éppen így van. Roger Federer például sokáig számtalan sportot űzött párhuzamosan, síelt, birkózott, görkorizott, kézilabdázott, tollasozott, úszott és focizott is. A tenisszel csak tinédzserként kezdett el komolyabban foglalkozni. Kutatások szerint az lesz sikeresebb hosszú távon, aki sok mindenben kipróbálta magát és szélesebb a látóköre. Azok, akik kicsit később találnak önmagukra, legtöbbször a személyiségükhöz jobban illő szakmát választanak. Hagyjuk tehát, hogy a gyermekünk felfedezze a tanulmányok, hobbi, zene és sport területén is, hogy mi az, ami tényleg hozzá a legközelebb áll és élvezettel csinálja. Jobb, ha most ugrál ide-oda, kezd bele és hagy abba dolgokat, mintha ugyanezt felnőttként teszi.

(fotó: Shutterstock)